İdare HukukuBEDELLİ ASKERLİK VE TÜM SÜREÇ

Bedelli askerlik, geleneksel zorunlu askerlik hizmetine alternatif yaratılmış bir uygulamayı ihtiva eder. Söz konusu kurum, halk arasında vatani görev olarak addedilen askerlik hizmetine eş değer bir hizmet yahut uygulama öngörür.

Askerlik hizmeti, Türkiye Cumhuriyeti doğumlu olan ve 20 yaşına gelmiş erkek vatandaşlar için zorunlu kılınmış bir hizmettir. Bedelli askerlik bu zorunlu hizmete muafiyet uygulamayı sağlayan bir kurumdur. Bedelli askerlik, genellikle, zorunlu askerlik dönemi süresinin beraberinde getirdiği ekonomik külfet nedeniyle tercih edilmektedir. Söz konusu kurum, son dönemlerde kalıcı hale getirilmiştir ve kuruma ilişkin düzenlemeler yazımızda da detaylandıracağımız ilgili yasa hükümlerince belirlenmektedir. Bu hizmet tipi, yükümlülerine askerlik vazifesini daha kolay yerine getirme imkanı sunmaktadır.

BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?

Askeralma Kanunu kapsamında bedelli askerlik, 3’üncü maddenin e bendinde şu şekilde tanımlanmaktadır:

 e) Bedelli askerlik: Kanunda belirtilen yararlanma şartlarını taşımak kaydıyla bedelli askerliğe seçilenlerin belirlenen bedeli ödemesi ve temel askerlik eğitimi yapması şartı ile yerine getirilen askerlik hizmetini, ifade eder.

26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik şartları düzenlenmiş ve bu kurum sürekli ve kalıcı hale getirilmiştir. Birazdan bahsedeceğimiz bedelli askerlik şartlarını sağlamanız durumunda, zorunlu askerlikten kaçınabilirsiniz. Günümüzde zorunlu askerlik süresi 6 ay olmasına karşın, askerlik bedelini ödeyenler açısından ise bir aylık temel askerlik eğitimi zorunlu kılınmıştır. Her ne kadar günümüzde şartlar bu şekilde gelişmiş olsa dahi; ihtiyaca binaen her dönemde ücret, yaş haddi ve diğer koşullar farklılaşabilmektedir. Bu makalemizde; bedelli askerlik başvurusu, bedellik askerlik şartları ve daha fazlasına ilişkin aklınızı kurcalayan sorulara cevap bulmanız amaçlanmaktadır.

BEDELLİ ASKERLİK ŞARTLARI NELERDİR VE KİMLER YARARLANABİLİR?

Ele alacağımız ilk konu bedelli askerlik şartları ve ücretli askerlikten kimlerin yararlanabileceğidir. Bu kapsamda yazımıza hukuki bir zemin oluşturması açısından 7179 sayılı Askeralma Kanunu 9’uncu maddesinden bahsedebiliriz. Bu madde, askerlik çağına girmiş vatandaşların herhangi bir yaş sınırlandırması olmaksızın bedelli askerlik başvurusunda bulunabileceğini bize bildirmektedir.

Ancak bizi bu noktada başvuru şartları da alakadar etmektedir. Peki ya müracaat için bedelli askerlik şartları nelerdir?

  1. Askerlik çağına girmiş yükümlüler, fiilî askerlik hizmetine başlamamış olmalıdır.
  2. Askerlik çağına girmiş yükümlülerin sağlık muayenelerini tamamlamış olmaları ve ‘’Askerliğe Elverişli’’ kararını almaları gerekmektedir.
  3. Bedelli askerlik müracaat tarihi gününden itibaren iki ay içerisinde, o yıl için belirlenen bedelin ödenmesi ve kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçmemiş olmak gerekmektedir.

Yukarıda sayılan bedelli askerlik şartlarını karşılıyorsanız, sizi bir sonraki aşama olan ‘’Başvuru Süreci’’ bekliyor.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURU SÜRECİ

Bedelli askerlik başvuruları her yıl ocak ayının ikinci haftasından itibaren başlar ve yılın son iş günü mesai saatlerine kadar devam eder. Bu süre içerisinde başvuru yapmaya haiz olmuş adayların, askerlik hizmetini yerine getireceği yer ve tarihler başvuru yaptıkları yılı takip eden ocak ayının ikinci haftasında beyan olunur.

Bedelli Askerlik Başvuruları Nasıl Yapılır?

Bu konuda başvurabileceğiniz iki yol bulunmaktadır. Bunlardan biri E-devlet üzerinden başvuru diğeri ise askerlik şubesi aracılığıyla başvurudur.

  1. E-Devlet Üzerinden Bedelli Askerlik Başvurusu
  2. Şartları karşılamanız durumunda, öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine gitmeniz gerekmektedir.
  3. E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan arama çubuğunun altındaki ‘’Kurumlar’’ sekmesine tıklayınız. (Bir e-Devlet şifreniz yoksa sayfada karşınıza çıkan ‘’e-Devlet Şifresi Nedir, Nasıl Alınır?’’ kısmından bir şifre temin etmeniz gerekmektedir.)
  4. Sisteme giriş sağladıktan sonra karşınıza çıkan sekme altında ‘’Milli Savunma Bakanlığı’’ sayfasına giderek, ‘’Askerliğim’’ kısmına tıklayınız.
  5. Ekranda çıkan aşamaları takip ediniz ve yoklama başvurunuzun birinci adımını tamamlayınız. Yine ‘’Milli Savunma Bakanlığı’’ kısmında ‘’Askerliğim’’ başlığı altında bulunan ‘’Yoklama Başvurusu Süreç Takibi’’ aşamasından sürecinizi takip edebilirsiniz.
  6. Yukarıdaki aşamayı tamamladıktan sonra aile hekiminize giderek muayene işlemlerinizi tamamlamalısınız.
  7. Aile hekimi tarafından ‘’Askerliğe Elverişlidir’’ kararı verilinceye kadar beklemelisiniz. Bu kararın verilmesi sonrasında yoklama süreciniz Askeralma Genel Müdürlüğünce tamamlanacaktır.
  8. Son olarak yine ‘’Askerliğim’’ kısmından Askerlik Hizmet Tercihleri ve Celp ve Sevk Dönemi Tercihi işlemlerine başlamalısınız.

Bu adımda askerliğinizi hangi hizmet türü ile yapacağınız ve hangi celp ve sevk döneminde gerçekleştireceğinizin tercihinde bulunmalısınız.

Sonrasında sınıf ve birliklerini öğrenmek için Askeralma Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak duyuruları Milli Savunma Bakanlığının resmi internet sayfası üzerinden takip etmeniz gerekmektedir. Bu sonucu yine e-Devlet üzerinden erişim sağlanabilen ‘’Askerliğim’’ hizmetinden faydalanarak öğrenebilirsiniz.

  1. Askerlik Şubesi Aracılığıyla Bedelli Askerlik Başvurusu
  2. Şartları karşılamanız durumunda, en yakın askerlik şubesine şahsen müracaat etmeniz ya da vekaletname verdiğiniz avukatınız aracılığıyla başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
  3. Başvuru yapabilmek için öncelikle yoklama kaydınızın oluşturulması gerekmektedir. Bu işlem askerlik şubesi veznelerinden gerçekleştirilebilmektedir. Yoklama başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:
  • T.C. Kimlik Kartı
  • T.C. Kimlik Kartı Fotokopisi
  • Askerlik Durum Belgesi
  • 2 Adet Fotoğraf
  1. Yoklama başvurusu tamamlandıktan sonra askerlik muayenesi için aile hekiminize müracaat etmelisiniz. Aile hekimi tarafından size ‘’Askerliğe Elverişlidir’’ belgesi verilecektir. Bu belge sisteme işletilecektir. Bu süre birkaç günü bulabilmektedir.
  2. Bir diğer aşama ‘’Askerlik Hizmet Tercihi’’ aşamasıdır. Bu aşama da bedelli askerlik başvurusunda bulunacağınızı beyan etmeli ve geri kalan aşamalardan geçmelisiniz.

Nihayetinde bu iki yoldan herhangi biriyle gerçekleştirmiş olduğunuz başvurunuzun ödeme öncesi aşaması tamamlanmış olur.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ: NASIL HESAPLANIR VE ÖDEME SÜRECİ

Temmuz 2024 itibariyle 1 Temmuz – 31 Aralık 2024 dönemi için yeni bedelli askerlik ücreti 217.871,04 TL olarak belirlenmiştir. 2025 yılı için bedelli askerlik ücreti 242.000,00 TL olması bekleniyor.

Ücretin belirlenmesine ilişkin iki kıstas vardır. Bunlar Türkiye İstatistik Kurumunca belirlenen o yıla ait enflasyon oranları ve memur maaş katsayısıdır. Enflasyon oranlarında yıllık hesap dikkate alınırken, memur maaş katsayısı her altı ayda bir yeniden belirlenir. Askeralma Kanunu’nda belirtildiği üzere söz konusu bedel ayrıca güncel memur aylık katsayısının 240.000’e çarpımı ile belirlenmektedir. Ücretlendirmenin hesaplanmasına ve geçmiş yıllardaki hesaplamalara ilişkin daha kapsamlı bilgi için ilgili makalemize göz atabilirsiniz.

Bir önceki başlıkta da belirttiğimiz gibi, adayların başvurularını tamamlayabilmeleri için söz konusu bedeli müracaat ettikleri tarihten itibaren iki ay içerisinde peşin olarak ve tek seferde ödemesi gerekmektedir. Söz konusu Askeralma Kanunu ve Askeralma Yönetmeliği gereğince bedelli askerlik hizmeti için belirlenen tutarlara taksitlendirme imkanı bulunmamaktadır. Buna karşın ödeme kolaylığı oluşturması açısından bazı bankalar, vadeli kredi gibi bazı hizmetler sunmaktadır. Bu şekilde, bu hizmetten faydalanmak isteyenler açısından söz konusu bedelin ödenmesi daha kolay ve gerçekleştirebilir hale gelmektedir.

Adaylar; anlaşmalı bankalar, defterdarlık ve mal müdürlükleri aracılığıyla T.C. kimlik numaralarını beyan etmek suretiyle ödemelerini gerçekleştirebilirler.

BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ VE BİRLİKLER

Bedelli askerlik süreci, her askeriye bölgesinde veya ilde yıllara göre farklılık gösterebilir. Burada esas kriter TSK’nin ihtiyaç duyduğu askeri personeldir. Adayların ikamet ettikleri il ve ilçedeki askerlik şubesiyle iletişime geçerek veya e-Devlet sistemi üzerinden ilgili internet sayfalarına erişim sağlayarak nerede görev yapacakları bilgisine ulaşmak mümkündür.

Daha detaylı bilgi için Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden gerçekleştirilen duyuruları takip edebilirsiniz.

BEDELLİ ASKERLİKTE YURT DIŞINDA YAŞAYANLAR İÇİN FARKLILIKLAR

Bu konu 7179 sayılı Askeralma Kanunu 39. Maddesi kapsamında ‘’Dövizle Askerlik’’ başlığı altında düzenlenmiştir. Yurt dışında ikamet eden ve gerekli şartları karşılayan Türk vatandaşlarının, o yıl için belirlenen döviz bedelini yatırması suretiyle gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bu tip bir hizmet başvurusunda bulunabilmek için yurt dışında ikamet edilmeli, döviz ödemesi gerçekleştirebilecek olunmalı ve askerlik çağına ulaşılmış olunmalıdır. Bu başlık altında ve yukarıda sayılan şartlara dikkat edilmelidir.

Eğitimi başarıyla geçen adaylara sertifika verilmektedir. Söz konusu sertifika, askerlik hizmetinin yerine getirildiğini gösteren resmi bir belge ihtiva eder.

BEDELLİ ASKERLİKTE EĞİTİM VE İZİN SÜREÇLERİ

Eğitime İlişkin

Ücretli askerlik zorunlu askerlik hizmetine kıyasla daha yoğun ve kısa bir programa sahiptir. Askeralma Kanunu’nun 3. Maddesinin y bendinde söz konusu temel askerlik eğitiminin kapsamı şu şekilde açıklanmıştır:

  1. Temel askerlik eğitimi: Silahaltına alınan yükümlülere sınıf farkı gözetmeksizin bedenen ve ruhen askerlik hizmetine hazırlayıcı temel bilgi, beceri ve alışkanlıkları kazandırmak amacıyla verilen ve süresi Bakanlıkça belirlenen eğitimi ifade eder.

Dolayısıyla bu eğitim kapsamında askerler; yön tayini ve mesafe tahmini eğitimleri, birlikteki yürüyüş eğitimleri, tüfekli ve tüfeksiz temel beden eğitimi, askerliğin disiplinine ve temel bilgilerinin kazanımına ilişkin eğitimler alıyor.

İzin Süreçlerine İlişkin

Esasen ücretli askerlik, uygulamada acemi birliği olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla bedelli askerlikte 28 günlük eğitim sürecinde hafta sonları da dahil olmak üzere herhangi bir izin bulunmamaktadır. Fakat çok özel şartlarda bedelli askerlikte olunsa da izin alınması mümkündür. Bu özel şartlar;

  1. Eşi doğum yapan bedelli askerlere 10 günlük doğum izni,
  2. Birinci dereceden yakınlarını kaybedenlere 10 günlük cenaze ve taziye izni

Şeklindedir. Bunun haricinde bedelli askerlikte pazar günleri eğitim yoktur, istirahat günüdür. Bu da bir nevi izin gibi gözükür. Fakat askerliğin yapılmakta olduğu komutanlıktan dışarı çıkılmadan dinlenilir. Ayrıca hafta sonları aileler için görüş günü düzenlenmektedir. Hafta sonları aile ziyaretleri gerçekleştirebilir, bedelli asker hafta sonları genellikle 10.00-17.00 saatleri arasında aile ve yakınlarını görebilir.

BEDELLİ ASKERLİKTE MUAFİYET DURUMLARI VE ŞARTLAR

Bedelli askerlik için ayrı bir muafiyet düzenlemesi bulunmamakla beraber; askerlik hizmeti için belirlenen muaf olma koşulları kıyasen uygulama alanı bulabilmektedir. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Sağlık Koşulları ve Engellilik Durumu: Yoklama başvurusunda sonra gerçekleştirilen sağlık muayenesinde alınan ‘’Askerliğe elveriş değildir’’ raporu muafiyet konusunu gündeme getirir. Dolayısıyla, sağlık durumu askerlik görevini yerine getirmeye elverişli olmayan adaylar askerlikten muaf tutulabilirler. Nitekim bedeni kabiliyeti askerliğe elverişli olmayanlar veya engelli vatandaşlar da engellilik durumlarını belgeleyerek muafiyetten faydalanabilirler.
  2. Yaş Sınırı: Yaş haddinden de bahis açılabilir. Her yapılan düzenlemede bir yaş sınırı saptanır. Bu yaş sınırı genellikle 20 ila 30 yaş aralığında olur. Örneğin, 2018’de yapılan düzenlemelerle 25 yaş ve üzeri vatandaşlar başvuruda bulunabiliyordu.
  3. Ceza ve Disipline İlişkin Koşullar: Kimi suçlardan hüküm gitmiş kimseler ya da askerlik görevi esnasında disiplin suçu işlemiş kimseler bu noktada mahrum bırakılabilirler.
  4. Çifte Vatandaşlık: Türk vatandaşlığını sonradan kazananlar ve çifte vatandaş olanların da askerlikten muaf tutulması söz konusudur. Kişi, Türk vatandaşlığını 22 yaşından sonra kazanmışsa askerlik hizmetinden muaf tutulmaktadır.

Ayrıca özel bir koşul olarak, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar göçmen statüsünde Türk vatandaşlığına geçmiş olanlardan, Türkiye’ye geldikten sonra bir tarihte, gelmiş oldukları ülkede askerlik yaptıklarını belgeleyenler askerlik hizmetinden muaf tutulur.

BEDELLİ ASKERLİK YAPMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Bu başlığın gerek subjektif gerekse objektif esaslara göre değerlendirileceğini bildirmek isteriz. Zikredilecek avantaj ve dezavantajlar kişiden kişiye değişebilir, dolayısıyla her ne kadar objektif bir bakış sağlanmaya çalışılacak olsa da göreceli bir konudur. Ancak genel hatlarıyla şu şekilde değerlendirmeye konu olabilir:

Avantajları

  1. Zamandan Tasarruf

Kısa süreli bir askeri hizmet yerine getirme imkanı sunarak, adaylara zamandan tasarruf sağlamaktadır. Bu da vatandaşların; iş hayatlarını, eğitimlerini veya sosyal yaşamlarını ertelememesine olanak sağlamaktadır.

  1. Profesyonel Hayat Devamlılığı

Yukarıdaki başlıkta sayılan her konu önemli olmakla beraber, çalışanlar açısından en önem arz eden konu iş hayatındaki devamlılıktır. Özellikle aktif olmayı gerektiren bir iş hayatına sahip kimseler için zorunlu askerlik hizmetinin uzun süreli oluşu kariyer noktasında bir duraksamaya neden olabilir.

  1. Ekonomik, Vicdani ve Psikolojik Rahatlama

Askerlik nedeniyle işten ayrılma ve dolayısıyla ekonomik bir daralma yaşanabilir. Söz konusu hizmet tipi, bu tür finansal kayıpların önüne geçebilir yahut minimum bir kaybın yaşanmasını sağlayabilir. Aynı zamanda kısa süreli bir askerlik süreci, hem vatandaşlık görevini yerine getirmek suretiyle vicdani bir rahatlama hem de stres ve kaygının uzun süreli askerliğe nazaran az olması sebebiyle psikolojik bir rahatlama sağlar.

Dezavantajları

  1. Mali Açıdan Yüksek Bedel

Söz konusu şartları karşılasanız dahi talep edilen bedel kimi vatandaşlar için finansal açıdan zorlayıcı olabilir. Bu bedel, özellikle dar gelirli kimseler için büyük bir dezavantajdır.

  1. Askerlik Deneyiminden Yoksun Kalma

Kısa süreli askerlik süreci, şüphesiz ki, uzun süreli askerlik sürecinin sağladığı disiplin, dayanıklılık ve deneyimi sağlamakta yetersiz kalacaktır.

  1. Kapsayıcı Olmayan Bir Askerlik Eğitimi

Bu tip bir hizmet gerçekleştirecek adaylar açısından askerlik deneyiminin tam anlamıyla yaşanamayacak olacağı hissi ortaya çıkabilir.

BEDELLİ ASKERLİK VE TÜM SÜREÇ

BEDELLİ ASKERLİK VE TÜM SÜREÇ

SIKÇA SORULAN SORULAR

Bedelli Askerlik İçin Nasıl Başvuru Yapılabilir?

Bedelli askerlik için başvuru hem e-Devlet yoluyla hem de askerlik şubesine gitmek suretiyle gerçekleştirebilir. Detaylı bilgi ve aşamalara dair tüm bilinmesi gerekenler için yukarıdaki ‘’ÜCRETLİ ASKERLİK BAŞVURU SÜRECİ’’ başlığını incelemenizi tavsiye ederiz.

Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadardır?

Bedelli askerlik ücreti 1 Temmuz – 31 Aralık 2024 dönemi için 217 bin 871 lira 4 kuruş olarak beyan edilmiştir.

Bedelli Askerlik Kaç Gün?

Kısa süreli askerlik hizmeti de olarak bilinen ücretli askerlik 28 gündür.

Bedelli Askerlik 2024 Ne Kadar?

Her 6 ayda bir güncellenmesine karşın, Milli Savunma Bakanlığı tarafından 1 Temmuz – 31 Aralık 2024 dönemi için bedelli askerlik ücreti, 217 bin 871 lira 4 kuruş olarak beyan edilmiştir.

Bedelli Askerlik Ücreti 2025 Ne Kadar Olacak?

2024 yılı Temmuz itibariyle bedelli askerlik ücreti 217.851,4 TL olarak ilan edilmişti. 2025 yılında belirlenecek olan bedel, 2024 yılındaki enflasyon oranları ve memur maaş katsayısı doğrultusunda artması beklenmektedir. Dolayısıyla 2025 yılı için bedel henüz netleşmemiştir.

Bedelli Askerlik Ücreti 2024 Ödemesi Nasıl Yapılır?

Bedelli askerlik ücretini ödemek için birden fazla yöntem bulunuyor. Bunlardan bahsedilebilecek ilk yöntem e-Devlet üzerinden ödemedir. Sisteme giriş sağladıktan sonra, uygun ödeme kanalları aracılığıyla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bir diğer başvurabileceğiniz yöntem anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeme olabilir. Başvurunuzu tamamladıktan sonra size tahsis edilecek referans numaranızla ister internet şubeleri ister dijital bankacılık ile belirlenen anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. 2024 yılı için belirlenen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Emlak Katılım Bankası.

Bir diğer yöntem vergi dairelerine ödeme gerçekleştirmek suretiyle yapılmasıdır.

Bedelli Kredisi Var Mı?

Ücretli askerlik şartlarını sağlayan vatandaşlar çeşitli bankalara bedelli askerlik kredisi veya ödeme kolaylıkları için başvuruda bulunabilirler.

Bedelli Askerlik Taksitli Oluyor Mu?

Bedelli askerlik bedelinin ödenmesi peşin ve tek seferde yapılmalıdır. Dolayısıyla taksitlendirme imkanı bulunmamaktadır.

Bedelli Askerlik Yerleri 2024 Hangi İllerde Var?

TSK’nin personel ihtiyacına göre her yıl değişiklik göstermekle beraber 2024 yılı için belirlenen yerler; Amasya, Antalya, Aydın, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Erzincan, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Samsun, Sivas, Tokat olabilmektedir.

Bedelli Askerlik Herkese Çıkar Mı?

Şartları sağlayan tüm yükümlülükler ücretli askerlik hizmetinden faydalanabilir. Bu konuda detaylı bilgi sahibi olabilmek ve sizin de bu hizmetten faydalanıp faydalanamayacağınızı öğrenebilmek adına yazımızdaki ‘’ BEDELLİ ASKERLİK ŞARTLARI NELERDİR VE KİMLER YARARLANABİLİR?’’ başlığı incelemenizi tavsiye ederiz.

M. A. Fettah Tüfekçi

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment