Kiracıya ihtar, kira sözleşmesine aykırı davranışlar (taşınmazın tahliyesi, kira bedelinin ödenmemesi, taşınmazın amacı dışında kullanılması gibi) nedeniyle kiralayanın, sorunu çözmek için hukuki bir uyarı niteliğinde noter aracılığıyla çektiği yazılı bildirimdir. Kiracıya ihtar günümüzde artan kira sözleşmelerine ilişkin uyuşmazlıklarda kiraya verenin dava yoluna gitmeden başvurduğu bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır. Kiraya veren yasalar karşısında üstün korumaya sahip kiracıya kanuna uygun olarak ihtar çekerek hak kaybına uğramaktan kurtulabilir. Bu yazımızda ihtarnamenin ne olduğunu, bu yola hangi hallerde başvurulacağını ve usulünü anlatmaya çalıştık. Ayrıca belirtmek gerekir ki bu yazı konut ve çatılı işyeri kiraları özelinde yazılmıştır.
İÇİNDEKİLER
- İHTARNAME NEDİR?
- KİRACIYA İHTAR NASIL ÇEKİLİR?
- KİRACIYA İHTARNAME GÖNDERME SÜRECİ
- İHTARNAME NASIL YAZILIR?
- KİRACIYA HANGİ DURUMLARDA İHTARNAME ÇEKİLİR?
- KİRACIYA İHTARNAME GÖNDERME YÖNTEMLERİ
- NOTER İHTARNAME ÜCRETİ VE MASRAFLARI 2024
- İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE TAHLİYE
- 1.Kiracıya kira parasını ödememesinden dolayı haklı ihtar yapılmış olması
- 2.İhtarın yazılı olması ve hangi vadeye ait kira parasının istendiğinin belirtilmesi
- 3.Bir kira yılı içinde iki haklı ihtarın yapılmış olması gerekir
- 4. Kira süresinin sonunu takip eden bir ay içinde tahliye davasının açılmış olması gerekir.
- KİRACIYA İHTARNAME ÖRNEKLERİ
- SIK SORULAN SORULAR
- Kiracıya Hangi Şartlarda İhtar Çekilir?
- Kiracıya İhtar Nasıl Çekilir?
- Kiracıya Evi Boşaltması İçin İhtar Nasıl Çekilir?
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtarname Süresi Ne Kadar?
- Kiracıya İhtar Kaç Ay Önce Yapılır?
- Noterden İhtarname Çekildikten Sonra Ne Yapmalı?
- Ev Sahibi İhtar Çekerse Kiracı Ne Yapmalıdır?
- Kira Tespit Davası İçin İhtar Şartı Nedir?
- Noterden Kiracıya İhtar Çekme Ücreti Ne Kadar?
- Kiracıya İhtarname Ücretini Kim Öder?
- Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Evden Çıkarabilir Mi?
İHTARNAME NEDİR?
Noterlik Kanunu Yönetmeliği 98. Maddede ‘İhtarnamenin tanımı yapılmış olup şu şekildedir; “Her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemlere ihtarname veya ihbarname denir.”
İhtarname veya ihbarname işlemleri Noterlik Kanunu’nda öngörülen şekil ve şartlara göre yapılır.
İhtarname; borçlu ile alacaklı arasındaki karşılıklı edimlerin ifasında zamanın gecikmesi, paranın veya malın eksik ifa edilmesi veya diğer ifa kusurlarında; alacaklı kişi tarafından edimin gereği gibi ifasını sağlamak amacıyla borçluya yazılı olarak ve noter aracılığıyla çektiği uyarı mektubudur. Bu uyarı mektubu üç nüsha olarak hazırlanır. Nüshalardan bir tanesi noter tarafından borçluya tebliğ edilir. Diğer iki nüshadan biri alacaklı olan kişinin kendisinde yekdiğeri ise noterde kalır. İhtarnamenin noter aracılığıyla çekilmesi onun resmilik şartını sağlar ve bu sayede ihtarnamenin sonuçsuz kalması ihtimalinde sonraki süreçlerde mahkemece ihtarname dikkate alınabilir, bu şekilde alacaklının hak kaybına uğraması engellenmiş olur.
Alacaklı, alacağı olan mal veya paranın muhatabı olan borçludan, mahkemeye gitmeden önce ihtarname çekerek talep etmesi; borçlunun hukuki sürecin başlayacağını anlamasına sebep olur. Bu yolla borçluya edimini gereği gibi ifa etmesi için fırsat tanınmış, süre verilmiş olur. Bu yolla birçok alacağın tahsili mahkemeye başvurmadan gerçekleştirilir.
İhtarnamede bulunması gereken unsurlar Noterlik Kanunu 106. Maddesinde sayılmıştır. Bunlar:
‘’Her türlü hukuki işlemlere ait ihtarname ve ihbarname:
- İstemde bulunan ve diğer tarafın ad ve soyadları ile açık adreslerini,
- İhtar ve ihbar konusunu,
- İstemde bulunanın imzasını,
- Tebliğ şerhini, noterin imza ve mühürünü ve tarihi (Yazı ve rakam ile), Kapsar.’’
Ayrıca kanunun aynı maddesinin ikinci fıkrasında da zikredildiği gibi ihtarname ve ihbarnameler ilgili tarafından yazılıp tebliğ için notere getirebileceği gibi, notere de yazdırılabilir.
KİRACIYA İHTAR NASIL ÇEKİLİR?
Kiracıya ihtar adi yazılı şekilde PTT aracılığıyla veya noter kanalıyla resmi şekil sağlanarak çekilebilir. İhtarnamenin çekilmesi hususunda noterin kullanılması tavsiye edilmektedir. Noter kanalıyla çekilen ihtarname, daha sonra anlaşmazlığın mahkemeye taşınması durumunda hakimce göz önünde tutulabilir.
Hazırlanan kiracıya ihtarnamede kiraya verilen yerin adresi, hangi aylara ilişkin kira bedellerinin ödenmediği, ödenmeyen kira bedelinin miktarı yer almalıdır. Bunlarla birlikte Noterlik Kanununda sayılan ‘istemde bulunanın ve diğer tarafın ad ve soyadları ile açık adresleri, istemde bulunanın imzası, tebliğ şerhi, noterin imza ve mühürü ve tarihi’ unsurları da eksiksiz olarak yer almalıdır.
KİRACIYA İHTARNAME GÖNDERME SÜRECİ
Sözleşmeye aykırı tutumlarda bulunan kiracıya karşı, kiraya verenin kendisi veya avukatı tarafından veya noterde şekil şartlarına uygun ve 3 nüsha olarak hazırlanan ihtarnamenin bir nüshası noterlikçe kiracıya tebliğ edilir. Diğer sureti kiraya verende kalır, son suret ise noterde saklanır.
Kiracıya ihtarname; kira bedelinin hiç ödenmemesi veya eksik ödenmesi, kiralanan eve ihtiyaç duyulması, kira sözleşmesinin 10 yılı doldurması, eve karşı kiracının zarar veren davranışları, komşuları ve etrafı rahatsız eden tutumları gibi sebeplerle çekilebilir. Her bir ihtarname sebebi ile süre değişiklik gösterecektir.
a) Gereksinim, Yeniden İnşa ve İmar Sebebiyle İhtarname
Türk Borçlar Kanunu’ nun 350. Maddesinde:
‘’Kiraya veren, kira sözleşmesini;
- Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
- Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.’’
Madde metninde geçen ‘gereksinim’ en geniş şekliyle anlaşılmalıdır. Kiraya veren konuta sadece konut olarak değil başkaca şekillerde de ihtiyaç duymuş olabilir. Depo olarak kullanma, evdeki eşyaları yığma, kendisine kütüphane yapma, çalışma alanı oluşturma, annesini, evlenecek veya yurt dışından gelecek çocuğunu, torununu yerleştirme vb. sebepler gereksinim kapsamında sayılmaktadır. Yargıtay da konut gereksinimini dar almama, yalnız ikamete münhasır kabul etmeme, geniş anlamda mütalaa etme gerektiği içtihadındadır.
Kanun maddesinde ‘eş, altsoy, üstsoy veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler’ denmiştir. Eşin Medeni Kanun anlamında eş olduğu, altsoyun çocuklar, üstsoyun ise anne baba olduğu açıktır. Kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimseler hususunda ise ‘kardeş’ tartışma yaratmaktadır. Bakmakla yükümlü olmak kardeşe ‘nafaka vermek durumunda olmak’ la açıklanmaktadır. Kardeşi bakmakla yükümlü olunabilmesi için kardeş muhtaç durumda olmalı ve nafaka yükümlüsünün hali refah olmalı. Doktrinde bir görüşe göre nafaka yükümlüsünün ikinci bir konutunun olması başkaca bir araştırmaya gerek olmaksızın o kişinin halinin refah olduğunu göstermektedir. Bu sebeple kardeşe bakmakla yükümlüdür ve kiradaki eve kardeşi yerleştirmelidir. Doktrindeki diğer görüşe göre nafaka yükümlüsünün ikinci bir konutunun olması hali refahlığa karine teşkil etmez, ayrıca araştırılması gerekir.
Bütün bunlarla birlikte ihtiyacın samimi ve gerçek olması gerekmektedir.
Kiraya verenin başkasının konutunda kiracı olarak yaşaması, sonradan kendi konutunda yaşamak istemesi başlı başına ihtiyaç sayılır mı? Yargıtay’a göre konut kiralarında başlı başın ihtiyaç sayılmamaktadır. Kiraya verenin kiracı olarak oturduğu evde tahliye tehdidi altında olduğu senaryoda gerçek ve samimi bir ihtiyacın varlığından söz edilir.
İhtarname İçin Süre
Türk Borçlar Kanunu 350. Maddesinde ‘…belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir’ denmektedir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde 6 aylık kira döneminin sonundan itibaren en az 3 ay önce kiracıya ihtarname çekilebilir. Belirli kira sözleşmelerinde ise sözleşme bitiminden önce ihtarname çekebilir.
b) Kira Sözleşmesinin 10 Yılı Aşması Durumunda İhtarname
Türk Borçlar Kanunu 347. Maddesinde ‘’…on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.’’
Taraflar arasında yapılan belirli süreli kira sözleşmesinde, belirlenen sürenin dolması ve bunun üzerine 10 yıllık uzama süresinin geçmesi gerekmektedir. Kiraya veren 10 yıllık uzama süresinde sonra bunu takip eden herhangi bir uzama yılının bitiminden itibaren 3 ay önce ihtarname çekebilir ve dönemin bitiminde tahliye davası açabilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 10 yıl geçtikten sonra her 6 ay bir kira dönemi olarak kabul edilir. Kiraya veren 6 aylık herhangi bir kira döneminin bitiminden itibaren en az 3 ay önceden ihtarname çekebilir ve dönemin bitiminde tahliye davası açabilir.
c) Kiracının Kira Bedelini Ödememesi Durumunda İhtarname
Türk Borçlar Kanunu 315. Maddesinde; ‘’Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir’’ denmektedir
Kanunda da düzenlendiği üzere kira bedelini zamanında ödemeyen kiracıya karşı kiraya veren ihtarname ile bu bedeli talep edebilir. Kiraya veren, kiracıya kanuna göre en az 30 gün mühlet vermek zorundadır. Verilen sürenin sonunda kira bedeli yine ödenmezse kira sözleşmesini feshedebilir.
Aynı kira yılı içerisinde iki haklı ihtar hususunda aşağıda değinilecektir.
d) Yeni Malikin Gereksinimi için İhtarname
Türk Borçlar Kanunu 351. Maddesine göre; ‘’Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.’’
Bazen taraflar arasında kira ilişkisi devam ederken kiralanan el değiştirebilir. Kiralanın bu şekilde devrinde yeni malik kiraya veren sıfatını elde eder ve kira sözleşmesinin tarafı olur. Ve doğaldır ki kanunda kiraya verene tanınmış hakların da sahibi olur.
Kanun koyucu yeni malikin/ yeni ev sahibinin taşınmaza ihtiyacı olabileceği varsayımını düşünerek yeni malike kiracıyı mahkeme yoluyla tahliye hakkı vermiştir. Yeni malikin tahliye davasını açabilmesi için gerçek ve samimi ihtiyacını edinme tarihinden başlayarak 1 ay içinde yazılı bir ihtarname ile kiracıya bildirmek zorundadır.
Yargıtay’ a göre eğer kira sözleşmesi tapuya şerh edilmiş ise yeni malik ihtiyaca dayalı tahliye davası açamaz.
d) Kira Artış (Kira Bedeli) için İhtarname
Türk Borçlar Kanunu’nun 345. Maddesinde; ‘’Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.
Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar’’ denmektedir.
Kiraya veren açacağı kira bedelinin belirlenmesine ilişkin tespit davasında verilecek kararın geriye etkili olarak, uzayan dönemin başından itibaren etkili olmasını istiyorsa; md. 345 hükmü gereği kiracıya ihtar göndermelidir. Md. 345’ te, ihtar kira bedelinin uzayan dönemin başından itibaren etkili olmasını sağlayan yollardan biri olarak düzenlenmiştir.
Kiraya verenin bu ihtarı yeni dönemin başlangıcından en az 30 gün önce yapmalıdır. Bu bildirimi süresi içinde göndererek hemen dava açamasa bile hüküm uzayan dönemin başından itibaren etkili olacaktır.
İHTARNAME NASIL YAZILIR?
İhtarname dilekçe formatında yazılmalıdır. Noterlik Kanunu madde 106’da sayılan unsurları eksiksiz içermelidir. İhtarname yazarken açık, anlaşılır ve sade bir dil kullanmaya özen gösterilmelidir. Özellikle ihtarnamenin konusu ve talebi yazılırken kafa karıştırıcı, komplike ifadelerden uzak durulmalı, şüpheye mahal verecek muallak ifadeler tercih edilmemelidir. Daha sonradan kendi aleyhinize kullanılabilecek veya ikrar niteliği taşıyan beyanlar kullanmaktan kaçınmakta fayda vardır.
Açıklamalar kısmında ihtar çekilmesi gereken olay hakkında kısa bir açıklama yapılmalı, sonuç bölümünde ise ihtar edilen husus kısa bir şekilde ifade edilmeli ve karşı tarafa süre verilmelidir. Örneğin kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle çekilen ihtarnamede hangi ayların kira bedelinin ödenmediği, ödenmeyen toplam kira bedeli açıkça yazılmalıdır. Ayrıca muhatabın ihtara uymaması halinde yasal yollara başvurulacağının belirtilmesi hatta mümkünse hangi yasal yollara başvurulacağı belirtilmesi önem arz eder. Örneğin kira bedeli tespiti için çekilen ihtarnamede en kısa zamanda dava yoluna gidileceği yazılmalıdır.
KİRACIYA HANGİ DURUMLARDA İHTARNAME ÇEKİLİR?
Yukarıda açıkladığımız başlıkları liste halinde yazmak gerekirse, kiracıya şu hallerde ihtarname çekilebilir;
- Kiraya verenin gereksinimi, inşa, imar durumunda ihtarname
- Kira sözleşmesinin 10 yılı aşması durumunda ihtarname
- Kiracının kira bedelini ödememesi durumunda ihtarname
- Yeni malikin gereksinimi sebebiyle ihtarname
- Kira artışının yeni dönemden itibaren geçerli olması amacıyla ihtarname
- İkaz sebebiyle ihtarname. Örneğin kiracının eve zarar vermesi, komşuları rahatsız etmesi gibi.
KİRACIYA İHTARNAME GÖNDERME YÖNTEMLERİ
Kiracıya ihtar adi yazılı şekilde PTT aracılığıyla veya noter kanalıyla gönderilebilir. Ancak hukuki süreci daha güvenilir ve resmi bir şekilde başlatmak adına noterden ihtar çekmek önerilir. Noterden çekilen ihtarname, hukuki geçerliliği olan bir belgedir ve mahkemede delil olarak kullanılabilir.
NOTER İHTARNAME ÜCRETİ VE MASRAFLARI 2024
Noterlikte yapılan işlemler her yıl paylaşılan noterlik ücret tarifesi üzerinden fiyatlandırılmaktadır. 2024 yılı itibarıyla noterden kiracıya ihtar çekmek için belirlenen ücretler, işlemin türüne göre değişiklik göstermektedir. İhtarname gönderme ücreti günümüzde 1200-1500 TL arası bir fiyatlandırmaya tabidir. Fakat sayfa sayısı, kelime sayısı, ihtarnamenin tarafları vs. gibi hususlar ihtarnamenin fiyatını da değiştirebilir.
KİRACIYA İHTARNAME ÇEKİLDİKTEN SONRAKİ SÜREÇ
Kiracıya İhtarname sonrası süreçte öncelikle ihtarnamenin konusunu oluşturan talebin kiracı tarafından yerine getirilmesi beklenir. İhtarname çekildikten sonrası sürecin şekillenmesinde ihtarnamenim konusu ayırt edici olmaktadır. Uygun bir süre verilmişse bu süre beklenir. Ardından kanunda dava yoluna gidilmesi öngörülmüşse süresi kaçırılmadan artık mahkemeye başvurulmalıdır. Yahut kanunda ikinci bir ihtar öngörülmüşse süre ve usule uygun olarak ikinci bir ihtar çekilmelidir.
İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE TAHLİYE
Türk Borçlar Kanunu 352. Madde 2. Fıkrasında; ‘’Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir’’ denmektedir.
Kanun koyucu bu hükümle kiracının kira bedelini ödeme noktasında temerrüde düşmesini belli şartlarda tahliye sebebi olarak kabul etmiştir.[1] Düzenlemeye göre tahliye davası açabilme şartları şu şekilde söylenebilir;
- Kiracıya kira parasını ödememesinden dolayı haklı ihtar yapılmış olması
- İhtarın yazılı olması ve hangi vadeye ait kira parasının istendiğinin belirtilmesi
- Bir kira yılı içinde iki haklı ihtarın yapılmış olması gerekir.
- Kira süresinin sonunu takip eden bir ay içinde tahliye davasının açılmış olması gerekir.
1.Kiracıya kira parasını ödememesinden dolayı haklı ihtar yapılmış olması
İhtarın haklı olabilmesi, kira parasını ödeme borcunun sözleşme, örf veya kanun hükmü gereğince belirli ifa zamanında yerine getirilmemesi üzerine gönderilmesine bağlıdır. Yani vadesi gelmemiş bir kira bedeli için gönderilen ihtar haklı sayılmaz. Aynı zamanda kiracının kiranın çok küçük bir kısmını ödememesi üzerine kiraya verenin bu sebeple çektiği ihtarın Medeni Kanun 2. Maddesi Dürüstlük kuralına aykırı olduğu kabul edilmelidir ve haklı bir ihtar olarak değerlendirilmemelidir.
2.İhtarın yazılı olması ve hangi vadeye ait kira parasının istendiğinin belirtilmesi
İhtar yazılı yapılmalı ve ihtarnamede kira bedelleri ödenmeyen aylar, kira bedeli gösterilmelidir.
3.Bir kira yılı içinde iki haklı ihtarın yapılmış olması gerekir
TBK Md. 352/2 metninde geçen ‘bir yıl’ ifadesi ‘bir kira yılı’ olarak anlaşılmalıdır. Dolayısıyla iki ayrı kira yılı içinde yapılmış birer haklı ihtar hükmün uygulanmasına izin vermez. Örnek ile açıklamak gerekirse;
A ve B arasında 1 Mart 2023 tarihinde 3 yıllık bir kira sözleşmesi yapılmış olsun. 1 Mart 2023 tarihinde yapılan sözleşmenin birinci kira yılı 1 Mart 2024 tarihine kadar olan süredir. Dolayısıyla kiraya verenin bu iki haklı ihtarı 1 Mart 2023 – 1 Mart 2024 arasında yapması gerekir. 1 Nisan 2024’ te yaptığı ihtar ikinci haklı ihtar olmaz.
Ayrıca belirtmek gerekir ki ihtarın bir kira yılı içinde ayrı ayrı aylara ilişkin olması gerekir; aynı aya ait iki ihtar yeterli değildir.
Yargıtay’ a göre iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davalarında, çekilen ilk ihtar tarihinde, muaccel olan ay kira paraları bölünerek ayrı bir ihtara konu edilip iki haklı ihtar olgusu gerçekleştirilemez.[2]
Örnekle açıklamak gerekirse;
A ve B arasındaki kira sözleşmesi uyarında kiracı olan B nisan, mayıs, haziran aylarının kira bedellerini ödememiş olsun. Kiraya veren A sırf iki tane ihtar olsun diye bu ayların ihtarını ayrı ayrı çekemez. Hepsini tek bir ihtar bünyesinde göndermelidir.
4. Kira süresinin sonunu takip eden bir ay içinde tahliye davasının açılmış olması gerekir.
Tahliye davası açmak için sözleşme süresinin bitmesini beklenmeye lüzum yoktur. Kira yılının bitiminden başlayarak 1 ay içinde tahliye davasını açabilir.
KİRACIYA İHTARNAME ÖRNEKLERİ
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtarname Örneği
… NOTERLİĞİNE
İHTAR EDEN : (Kiraya verenin adı soyadı, T.C. kimlik, adres bilgileri)
VEKİLİ : (Varsa avukat bilgileri)
MUHATAP : (Kiracının adı soyadı konut adresi bilgileri)
KONU : …/…/…. Tarihli kira sözleşmesine konu konuta müvekkilin ve ailesinin ihtiyacı nedeniyle tahliye edilerek tarafımıza teslimi talebimizin ihtarından ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
(Her somut olaya göre şekillenmekte olup; ihtiyacın neyden hasıl olduğu, aciliyeti, hukuki dayanağı şüpheye mahal vermeyecek açıklıkta izah edilmelidir.)
Sayın Noter,
Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim.
TALEP:
Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerden ötürü aramızdaki kira sözleşmesinin kira döneminin sonu olan … Tarihinden itibaren yenilenmeyeceğini, en geç … tarihte … adresinde bulunan taşınmazı tahliye ederek tarafımıza teslim etmenizi, aksi halde yasal yollara başvurularak aleyhinize ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açılacağını ve bu dava için yapılacak tüm giderler, noter ve dava masrafları ve avukatlık ücretinin fakat bununla sınırlı olmamak üzere her türlü zararın tarafınızdan tahsil edileceğini ihtaren bildiririz. (Tarih)
İhtar Edenin İmzası
Kira Artışı Kiracıya İhtarname Örneği
… NOTERLİĞİNE
İHTAR EDEN: (Kiraya verenin ad soyadı, T.C. kimlik, adres bilgileri)
VEKİLİ: (Varsa avukat bilgileri)
MUHATAP: (Kiracının ad soyadı konut adresi bilgileri)
KONU: Yeni kira dönemi başlangıcından itibaren aylık kira bedelinin net ………-TL olarak ödenmesi ihtarından ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
(Açıklamalar kısmı her somut olaya göre şekillenmektedir. Aşağıda yazılanlar örnek teşkil etmesi sebebiyle eklenmiştir.)
1- Mülkiyetine sahip bulunduğum …….. Mah. …….. Sok. …….. Apt. …. D:…. …………….. adresindeki apartman dairesinde ../../…. başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile aylık …………..-TL bedelle kiracı olarak oturmaktasınız.
2- Yeni kira dönemi başlangıcı olan ../../…. tarihinden itibaren ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak aylık kiranın ……………..-TL olarak ödenmesini talep etme gereği doğmuştur.
(Taşınmazın değer artışına sebep olan gelişmeler varsa eklenebilir, emsal kira bedelleri, enflasyon vb. somut gerekçeler belirtilmelidir.)
Sayın Noter,
Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim.
TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerle yeni kira dönemi başlangıcı olan ../../…. Tarihinden itibaren aylık kira parasının …………..-TL den net ……………-TL ye çıkartılarak ödenmesini, aksi takdirde aleyhinize kira tespit davası açacağımızı, yargılama giderleri ile vekalet ücretini ödemek zorunda kalacağınızı ihtar ederim. (Tarih)
İhtar Eden İmzası
Kira Tespiti Kiracıya İhtarname Örneği
… NOTERLİĞİNE
İHTAR EDEN: (Kiraya verenin ad soyadı, T.C. kimlik, adres bilgileri)
VEKİLİ: (Varsa avukat bilgileri)
MUHATAP: (Kiracının ad soyadı konut adresi bilgileri)
KONU: Yeni kira dönemi başlangıcından itibaren aylık kira bedelinin net ………-TL olarak ödenmesi ihtarından ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
(Açıklamalar kısmı her somut olaya göre şekillenmektedir. Aşağıda yazılanlar örnek teşkil etmesi sebebiyle eklenmiştir.)
1- Mülkiyetine sahip bulunduğum …….. Mah. …….. Sok. …….. Apt. …. D:…. …………….. adresindeki apartman dairesinde ../../…. başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile aylık …………..-TL bedelle kiracı olarak oturmaktasınız.
2- Yeni kira dönemi başlangıcı olan ../../…. tarihinden itibaren ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak aylık kiranın ……………..-TL olarak ödenmesini talep etme gereği doğmuştur.
(Taşınmazın değer artışına sebep olan gelişmeler varsa eklenebilir, emsal kira bedelleri, enflasyon vb. somut gerekçeler belirtilmelidir.)
Sayın Noter,
Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim.
TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerle yeni kira dönemi başlangıcı olan ../../…. Tarihinden itibaren aylık kira parasının …………..-TL den net ……………-TL ye çıkartılarak ödenmesini, aksi takdirde aleyhinize kira tespit davası açacağımızı, yargılama giderleri ile vekalet ücretini ödemek zorunda kalacağınızı ihtar ederim. (tarih)
İhtar Eden İmzası
Kirasını Ödemeyen Kiracıya İhtarname
… NOTERLİĞİNE
İHTAR EDEN: (Kiraya verenin ad soyad, T.C. kimlik, adres bilgileri)
VEKİLİ: (Varsa avukat bilgileri)
MUHATAP: (Kiracının ad soyad konut adresi bilgileri)
KONU: Gecikmiş kira bedelinin ödenmesine ilişkin ihtarımızdan ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
(Açıklamalar kısmı her somut olaya göre değişiklik arz ermektedir. Aşağıda yazılanlar örnek teşkil etmesi sebebiyle eklenmiştir.)
- Mülkiyeti tarafıma ait …….. Mah. …….. Sok. …….. Apt. …. D:…. …………….. adresindeki apartman dairesinde ../../…. başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile aylık …………..-TL bedelle kiracı olarak oturmaktasınız
- Sözleşmeye göre kira bedeli aylık olarak ödenecek olup, aylık kira bedeli … TL olarak belirlenmiştir.
- … tarihinde yatırmanız gereken, …ayına ait … TL kira bedelini hala ödememiş bulunmaktasınız. Muaccel hale gelen ancak ödenmeyen kira bedelinin iş bu ihtarın tarafınıza tebliğinden itibaren ödenmesini aksi taktirde kiralananın tahliye edilmesini ihtaren bildiririm.
TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerle birikmiş kira borcunuzu, işbu ihtarnamenin tebliği tarihinden itibaren … gün içinde ödemenizi, aksi halde temerrüt ve tahliye sebeplerinin oluşacağını tarafınıza ihtar ederim. İhtarnamenin gereğinin yerine getirilmemesi durumunda yasal yollara başvurma hakkımı saklı tutarım.
Sayın Noter,
Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim. (tarih)
İhtar Edenin İmzası
Sözleşmesi Biten Kiracıya İhtarname
… NOTERLİĞİNE
İHTAR EDEN: (Kiraya verenin ad soyad, TC kimlik, adres bilgileri)
VEKİLİ: (Varsa avukat bilgileri)
MUHATAP: (Kiracının ad soyad konut adresi bilgileri)
KONU: … tarihli kira sözleşmesinin … tarihi itibariyle artık yenilenmeyeceğini ve … tarihine kadar taşınmazın tahliyesi talebinin ihtarından ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
(Açıklamalar kısmı her somut olaya göre değişiklik arz ermektedir. Aşağıda yazılanlar örnek teşkil etmesi sebebiyle eklenmiştir. Ayıca belirtmekte fayda vardık ki; kiraya verenin kira sözleşmesinin yenilenmesini engelleme hakkı ancak kira sözleşmesinin 10 yılı aşmasından sonra mümkün olmaktadır. Bu konu hk. bknz.TBK md. 347)
- Mülkiyeti tarafıma ait …….. Mah. …….. Sok. …….. Apt. …. D:…. …………….. adresindeki apartman dairesinde ../../…. başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile aylık …………..-TL bedelle kiracı olarak oturmaktasınız.
- İş bu kira sözleşmesinin yasal süresi dolduktan sonra yenilenmeyecektir. )Kira sözleşmesini yenilememe gerekçeleri burada ayrıntılı olarak açıklanabilir. ) Sözleşmenin süresinin sona ermesi nedeniyle yeni dönemde de kira ilişkisinin sona ermiştir. Bu sebeple kiralanana taşınmazın tahliyesini talep ederim
TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerden ötürü işbu kira sözleşmesinin … tarihi itibariyle yenilenmeyeceğini, tüm yasal haklarımı saklı tuttuğumu ve … tarihine kadar taşınmazı tahliye etmemeniz durumunda tahliye davası açacağımı size ihtar ederim.
Sayın Noter,
Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim. (tarih)
İhtar Edenin İmzası

KİRACIYA İHTAR NASIL ÇEKİLİR
SIK SORULAN SORULAR
Kiracıya Hangi Şartlarda İhtar Çekilir?
Kiracıya ihtarname; kira bedelinin hiç ödenmemesi veya eksik ödenmesi, kiraya verenin kiralanan eve ihtiyaç duyması, kira sözleşmesinin 10 yılı doldurması, yeni malikin ihtiyacı, kira artışının yeni dönemden itibaren geçerli olması için veya eve karşı kiracının zarar veren davranışları, komşuları ve etrafı rahatsız eden tutumları için ikaz gibi sebeplerle çekilebilir.
Kiracıya İhtar Nasıl Çekilir?
Kiracıya ihtar adi yazılı şekilde PTT aracılığıyla veya noter kanalıyla resmi şekil sağlanarak çekilebilir. İhtarnamenin çekilmesi hususunda noterin kullanılması tavsiye edilmektedir. Noter kanalıyla çekilen ihtarname, daha sonra anlaşmazlığın mahkemeye taşınması durumunda hakimce göz önünde tutulabilir.
Kiracıya Evi Boşaltması İçin İhtar Nasıl Çekilir?
Tahliye amacıyla çekilen ihtarnamede öncelikle tahliye talebinin sebebi açıklanmalı ardından tahliye için süre verilmeli, tahliyenin verilen sürede gerçekleşmemesi durumunda dava yoluna başvurulacağı belirtilmelidir. Bu ihtarnamenin noter yoluyla çekilmesi tavsiye edilmektedir.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtarname Süresi Ne Kadar?
Türk Borçlar Kanunun ‘Gereksinim, Yeniden İnşa ve İmar’ yan başlıklı 350. Maddesinde ‘…belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir’ denmektedir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde 6 aylık kira döneminin sonundan itibaren en az 3 ay önce kiracıya ihtarname çekilebilir. Belirli kira sözleşmelerinde ise sözleşme bitiminden önce ihtarname çekebilir.
Kiracıya İhtar Kaç Ay Önce Yapılır?
Kiracıya ihtar çekme sebepleri farklılık göstermektedir ve bu haseple her bir ihtarname sebebi ile süre değişiklik gösterecektir.
Noterden İhtarname Çekildikten Sonra Ne Yapmalı?
İhtarname çekildikten sonrası sürecin şekillenmesinde ihtarnamenim konusu ayırt edici olmaktadır. Uygun bir süre verilmişse bu süre beklenir. Ardından kanunda dava yoluna gidilmesi öngörülmüşse süresi kaçırılmadan artık mahkemeye başvurulmalıdır. Veya kanunda ikinci bir ihtar öngörülmüşse süre ve usule uygun olarak ikinci bir ihtar çekilmelidir.
Ev Sahibi İhtar Çekerse Kiracı Ne Yapmalıdır?
Kendisine ihtarname çekilen kiracı öncelikle çekilen ihtarnamenin hukuka ve yasaya uygunluğunu tayin etmelidir. Hukuka ve yasaya uygun olan ihtarnamenin gereğini yerine getirmelidir. Ancak kiracının hak kaybı yaşamaması için yasaya uygunluk tayininde ve sonraki süreçte avukat desteği almalıdır.
Kira Tespit Davası İçin İhtar Şartı Nedir?
Kira tespit davası için ihtarname şartı bulunmamakla birlikte kiraya veren kira tespiti için mahkemenin verdiği hükmü yeni kira döneminin başlangıcında itibaren geçmişe etkili olmasını sağlamak amacıyla ihtar çekebilir.
Noterden Kiracıya İhtar Çekme Ücreti Ne Kadar?
Noterlikte yapılan işlemler her yıl paylaşılan noterlik ücret tarifesi üzerinden fiyatlandırılmaktadır. 2024 yılı itibarıyla noterden ihtar çekmek için belirlenen ücretler, işlemin türüne göre değişiklik göstermektedir. İhtarname gibi işlemler için 1200-1500 TL gibi bir ücret alınırken, ihtarnamenin içeriğine, kapsamına ve sayfa sayısına göre bu ücret artabilir.
Kiracıya İhtarname Ücretini Kim Öder?
İhtarname ücretini ihtarnameyi çeken kiraya veren ödemektedir. Ancak sonrasında dava yoluna gidildiğinde ve kiracı davayı kaybettiğinde masraflar kiracıya yükletilebilmektedir.
Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Evden Çıkarabilir Mi?
Türk Borçlar Kanunu 350. Maddesine göre :‘’Kiraya veren, kira sözleşmesini;
- Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.’’
Kiraya verenin ihtiyacının samimi ve gerçek olması durumunda dava yoluyla kiracıyı evden çıkarabilir.
[1] YAVUZ Cevdet/ ACAR Faruk/ÖZEN Burak, Borçlar Hukuku Dersleri Özel Hükümler, 18. Bası, BETA Yayıncılık, İstanbul, 2022
[2] A.g.e.