Ceza HukukuRADAR CEZALARI VE İTİRAZ

Radar cezaları sürücü sıfatıyla trafikte var olan kimselerin karşı karşıya kalabileceği bir müesseseyi ifade eder. Günlük yaşantımızda pek çok konuda olduğu gibi trafikte de asayişin ve güvenliğin sağlanması trafiğin tüm bileşenleri açısından büyük önem arz eder. Ancak radar cezalarının trafikte olan herkesin ilgi alanına girmesi gerekliliğini doğurmaz. Radar cezalarının odak noktası trafik kurallarını çeşitli sebeplerle ihlal eden sürücülerdir. Bu kurum radar cihazları aracılığıyla gerçekleştirir. Radar cihazları, hız ihlallerini tespit etmek suretiyle sürücülerin söz konusu hız limitlerine uymalarını teşvik edici bir yol ihtiva eder. Bu yazımızda radar cezalarının ne olduğuna, radar cezalarının nasıl muhatabı olunabileceğine, muhatap olunması durumunda nasıl bir hukuki süreç izlenebileceğine dair pek çok detayı sizinle paylaşmayı amaçlamaktayız.

RADAR CEZASI NEDİR? NASIL UYGULANIR?

Bu başlığı iki alt başlık halinde inceleyeceğiz. Bunlardan ilki radar cezasının ne olduğunun tespitine ilişkin olmakla beraber, ikincisi radar cezasının nasıl uygulama alanı bulduğunun tespitiyle ilgili olacaktır.

  1. Radar Cezası Nedir?

Radar cezası; trafiğin denetlenmesi ve güvenliğinin sağlanması amacıyla, radar cihazlarını kullanmak suretiyle, hız limitlerini aştığı ve kuralları ihlal ettiği tespit edilen sürücülere uygulanan cezai işlemdir. Cezanın amacı sürücülerin hız limitlerini uymasını teşvik etmek ve aksi haller için caydırıcı bir müeyyide ihtiva etmektir. Radar cezalarının parasal miktarı ihlalin derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. İstikrarlı bir trafik akışı da bir amaç olarak ifade edilebilir. Nihai maksat ise toplumsal faydadır. Caydırıcılık ilkesi kapsamında trafikte daha güvenli bir ortam oluşturarak hem sürücülerin hem de yayaların güvenliği teminat altına alınmış olmaktadır.

  1. Radar Cezası Nasıl Uygulanır?

Radar cezası isme yazılabilmesinin yanı sıra ehliyete ve plakaya da yazılabilir. Ancak genellikle aracın plakasına ceza kesilir. Ceza bildirimi size tebligat yoluyla ulaştırılmak suretiyle ceza sizin üzerinize yazılmış sayılır.

Radar cezası trafik radarları aracılığıyla uygulanır. İki tip trafik radarından bahsedilebilir. Bunlar lazer ile ve radyo ile sinyal gönderen trafik radarlarıdır. Gönderilen sinyaller yansıma süresi esasına dayanır.

  • Lazer Tabanlı Radarlar: Bu radarlar, lazer sinyalleri gönderir. Sinyaller, aracın plakasına çarptıktan sonra geri döner ve radar cihazı bu dönüş süresi farkını ölçerek aracın söz konusu hızını hesaplar.
  • Radyo Frekansı Tabanlı Radarlar: Radyo dalgaları ile çalışırlar ve Doppler etkisinden faydalanırlar. Aracın plakası üzerine gönderilen ilk ve ikinci radyo sinyallerinin dönüş süresi farkı esasına dayanarak yapılan bir hesaplamadır.
2024 YILI RADAR CEZALARI

2024 YILI RADAR CEZALARI

RADAR CEZALARI 2024 GÜNCEL TUTARLAR

Radar cezalarının tutarlarına ilişkin hukuki dayanağımız Karayolları Trafik Kanunu ve Vergi Usul Kanunu olacaktır. Radar cezaları ve diğer trafik cezaları, bu kanunlar kapsamında her yıl yeniden belirlenen orana göre güncellenmektedir. 2024 yılı için bu oran %58,46 olarak belirlenmiştir.

Nitekim, hız sınırını;

  • %10-30 oranında aşan sürücüler 1.506 TL,
  • %30-50 oranında aşım yapanlar 3.136 TL,
  • %50 ve üzerinde aşan sürücüler ise 6.440 TL

ceza ödemesiyle karşı karşıya kalır. Söz konusu ceza miktarları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yeniden değerlendirilen bu orana göre değişiklik göstermektedir.

RADAR CEZALARI VE İTİRAZ avukata sor

RADAR CEZALARI VE İTİRAZ avukata sor

RADAR CEZASI NASIL SORGULANIR?

Yasal hız sınırını ihlal etmek suretiyle radar cezasıyla karşı karşıya kalmış sürücüler, kendilerine uygulanmış bu cezanın sorgulamasını nasıl gerçekleştirebilir? Bunun için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu başlık altında bu yöntemlerin birkaçından bahsediyor olacağız.

E-Devlet Üzerinden Radar Cezası Sorgulama

E-Devlet üzerinden bir sorgulama gerçekleştirmek adına uygulanacak adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. Öncelikle turkiye.gov.tr adresine gitmeniz gerekmektedir. Ardından eDevlet hesap bilgileriniz ile platforma giriş yapınız. (Bir e-Devlet şifreniz yoksa sayfada karşınıza çıkan ‘’e-Devlet Şifresi Nedir, Nasıl Alınır?’’ kısmından bir şifre temin etmeniz gerekmektedir.)
  2. E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan arama çubuğunun altındaki ‘’Kurumlar’’ sekmesine tıklayınız. Karşınıza çıkacak olan ekranda ‘’Emniyet Genel Müdürlüğü’’ sekmesini bulunuz.
  3. Bu ekran üzerinden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ sayfasına gidilmesi gerekmektedir. Burada hesaba giriş yaparken kullandığınız T.C. kimlik numarası üzerinde olan plakalara ait cezalar (Şayet söz konusu araç bir işletme üzerine kayıtlıysa sorgulama ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Tüzel Kişi)’’ sayfasından gerçekleştirilmelidir.)

EGM Ceza Sorgulaması

  1. Doğrudan EGM’nin Online İşlemler adresine gidiniz.
  2. Bu sayfada karşınıza çıkan ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)’’ seçeneğine tıklayınız. (Şayet söz konusu araç bir işletme üzerine kayıtlıysa sorgulama ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Tüzel Kişi)’’ sayfasından gerçekleştirilmelidir.)
  3. Buradan e-Devlet hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir.
  4. Ardından burada karşınıza çıkacak sayfada girdiğiniz bilgiler üzerine kayıtlı olan plaka/plakalara ait cezalar listelenir.

PTT Aracılığıyla Radar Cezası Sorgulama

Gerek pttavm.com internet adresi gerekse HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil aplikasyonları üzerinden PTT aracılığı ile tüm trafik cezaları kolay sorgulanabilmektedir. Şahsınıza ait Plaka No ve T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numaranız ile trafik ceza tutarınızı sorgulayabilir ve aynı sistem üzerinden ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Diğer tür hız sınırlarına uymamak nedeniyle karşı karşıya kalınan trafik cezalarınıza ilişkin konu üzerine kaleme alınmış bir diğer makalemizi incelemenizi öneriniz.

RADAR CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Muhatap olduğunuz radar cezalarının asılsız olduğunu düşünüyorsanız ve bunu ispat edebileceğinizi düşünebiliyorsanız itiraz yoluna başvurabilirsiniz. Ancak bu itiraz için kısıtlı bir süreye sahipsiniz, bu da cezanın tebliğinden itibaren 15 gündür. İtiraz dilekçenizle beraber itiraz başvurunuzu Sulh Ceza Mahkemesine gerçekleştirmelisiniz. Bu durum Trafik Kanunu m.16’da düzenlenmiştir. Dilekçeniz de gerekli olan bütün bilgilere yer vermelisiniz. Dilekçe örneği için bu yazımızda bulunan diğer başlıklara bakınız. Bu konuda kesin ve geri dönüşsüz bir sonuç alabilmek adına tarafımızdan profesyonel bir destek almanız bizim yegane tavsiyemiz olacaktır.

İtiraz için dilekçenin yanı sıra bazı belgelerin de takdim edilmesi gerekmektedir. Bunlar:

  • TC. Kimlik kartı fotokopisi
  • Ehliyet fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Tebligatınızın ve karar tutanağınızın fotokopisi
  • Ödeme yapılmış ise dekont
RADAR CEZALARI VE İTİRAZ Online danışmanlık

RADAR CEZALARI VE İTİRAZ Online danışmanlık

RADAR CEZASI ÖDEME YÖNTEMLERİ VE İNDİRİMLER

Bu başlığı daha iyi anlaşılması adına iki alt başlık olarak ele alacağız.

Radar Cezası Ödeme Yöntemleri

Vergi tahsil yetkisine sahip bankalar aracılığıyla ödeme gerçekleştirebilir. PTT veya banka şubelerinden, bankamatiklerden ya da mobil bankacılık uygulamalarından ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu anlaşmalı bankaların bazıları şunlardır:

  • Akbank
  • Garanti BBVA
  • DenizBank
  • QNB Finansbank
  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı Kredi
  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • Vakıfbank

Bunun haricinde gib.gov.tr adresi üzerinden ve e-Devlet üzerinden de radar cezaları sorgulama işlemi gerçekleştirilebildiği gibi ödemenizi de gerçekleştirebilirsiniz.

Radar Cezası Kapsamında İndirimler

Diğer pek çok trafik cezası ödemelerinde uygulanan benzer prosedürle radar cezaları ödemelerinde de karşılaşmaktayız. Belirli bir süre içerisinde yapılan ödemeler kapsamında ana tutar üzerinden bir indirimden faydalanabilirsiniz. Bu indirim oranı 2024 yılı için %25’tir, gelecek senelerde değişiklik gösterebilir. Bu indirimden faydalanabilmek için cezanın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılmalıdır.

RADAR CEZASI HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR?

Radar cezaları belirli koşullar dahilinde geçersiz sayılabilmektedir. Bu durum teknik ya da hukuki bir hatadan kaynaklı olabilir. Radar cezasının geçersiz sayılabileceği durumlara örnekler sunmak gerekirse:

  1. İtiraz başvurusu yapmanız durumunda haklı görülürseniz radar cezanız geçersiz sayılabilir. Şayet ödeme yaptıysanız bu ödeme size iade edilir.
  2. Radar için uyarı levhası konulmamışsa ve buna rağmen radar cezasıyla karşı karşıya kalmışsanız bu ceza geçersiz sayılabilir. Yargıtay’ın konuya ilişkin bu yönde kararları bulunmaktadır. Dolayısıyla radar ile hız denetimi yapılacak noktalarda uyarı işaretleri bulunması gerekir.
  3. Yanlış araç tespiti söz konusu olabilir. Bu durum özellikle çok şeritli yollarda karşı karşıya kalınabilecek bir problemdir. Söz konusu kayıtlarla bu durumun doğrulanması durumunda ceza iptal edilebilir.
  4. Bazı tebligat hataları söz konusu olabilir. Tebligatın geç veya hatalı gerçekleştirilmesi buna örnek teşkil edebilir.

RADAR CEZASININ EHLİYET PUANINA ETKİSİ

Daha evvel radar cezalarının hem plakaya hem de ehliyete yazılabileceğinden bahsetmiştik. Ehliyete yazılmasının para cezasının yanında başka maddi sonuçları da bulunmaktadır. Bu da ehliyet ceza puanıdır. Ehliyet ceza puanı, 100 puan üzerinden hesaplanmaktadır. Bu 100 puan her yıl için yeni bir değerlendirme teşkil eder. Bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü internet adresi üzerinde şöyle bir bilgiyle karşılaşmaktayız:

  • Aynı yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
  • Aynı yıl içinde ikinci defa 100 puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 4 ay süre ile geri alınarak psiko-teknik değerlendirmeye ve psikayti uzmanının muayenesine tabi tutulurlar

Her trafik cezası için farklı bir ceza puanı öngörülmüştür. Bizim konumuz radar cezası olduğu için bu yazımızda yalnızca radar cezası için öngörülen düzenlemelere yer vereceğiz. Ehliyet Ceza Puanınız 100’e ulaşınca hangi yollara başvurabileceğinize ve diğer trafik cezalarına ilişkin daha detaylı bilgi almak adına sizi bir diğer makalemizi okumaya davet ediyoruz. Radar cezası kapsamında;

  • Belirlenen hız limitini %10 ile %30 arasında aşmak: 10 puan
  • Belirlenen hız limitini %30 ve fazlasında aşmak: 15 puan
  • Sürücü belgesi yanında olmadan araç kullanmak: 5 puan

RADAR CEZASI HIZ SINIRLARI

Radar cezalarıyla karşı karşıya kalmamak adına uyulması gereken yasal hız sınırlarının bilinmesi gerekmektedir. Yasal hız sınırları; yerleşim yeri içinde, yerleşim yeri dışında, otoyollarda olmak üzere üç kategoride incelenir. Bu ayrımın yanı sıra araç cinsi bakımından da bir kategorizasyona gidilmiştir. Takdir edersiniz ki, bir motosiklet ve bir kamyonetin uyması gereken hız sınırının her trafik bölgesinde aynı olması abes bir durum oluşturacaktır. Bizler bu yazımızda M1 ve M1G tipi otomobil, N1 ve N1G tipi kamyonet, L4, L5, L7 tipi motosiklet üzerinden bir tablo sunacağız.

Yerleşim Yeri İçinde

Otomobil, kamyonet ve motosikletler açısından yerleşim yeri içindeki hız sınırı 50 km/sa olarak belirlenmiştir.

Yerleşim Yeri Dışında

Yerleşim yeri dışında ikili bir ayrıma gidilmektedir:

Şehirlerarası Çift Yönlü Karayollarında

  • M1 ve M1G tipi otomobiller bakımından; hız sınırı 90 km/sa
  • N1 ve N1G tipi kamyonetler bakımından; hız sınırı 80 km/sa
  • L4, L5 ve L7 tipi motosikletler bakımından; hız sınırı 70 km/sa

olarak belirlenmiştir.

Bölünmüş Yollarda

  • M1 ve M1G tipi otomobiller bakımından; hız sınırı 110 km/sa
  • N1 ve N1G tipi kamyonetler bakımından; hız sınırı 85 km/sa
  • L4, L5 ve L7 tipi motosikletler bakımından; hız sınırı 80 km/sa

olarak belirlenmiştir.

Otoyollarda

Otoyollarda da yukarıdaki başlığa benzer olarak ikili bir ayrıma gidilmektedir:

KGM Tarafından İşletilen Otoyollarda

  • M1 ve M1G tipi otomobiller bakımından; hız sınırı 130 km/sa
  • N1 ve N1G tipi kamyonetler bakımından; hız sınırı 95 km/sa
  • L4, L5 ve L7 tipi motosikletler bakımından; hız sınırı 80 km/sa

olarak belirlenmiştir.

Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeliyle İşletilen Otoyollarda

  • M1 ve M1G tipi otomobiller bakımından; hız sınırı 140 km/sa
  • N1 ve N1G tipi kamyonetler bakımından; hız sınırı 95 km/sa
  • L4, L5 ve L7 tipi motosikletler bakımından; hız sınırı 80 km/sa

olarak belirlenmiştir.

Daha detaylı bilgi için Karayolları Genel Müdürlüğünün internet adresine bakabilirsiniz. Ayrıca hız sınırlarına ilişkin daha detaylı bilgi için ‘’Trafikte Hız Sınırları ve Uymamanın Cezası’’ başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz

RADAR CEZALARI VE İTİRAZ İletişim

RADAR CEZALARI VE İTİRAZ İletişim

TRAFİK RADARLARI NASIL ÇALIŞIR?

Trafik radarlarının nasıl bir çalışma prensibine sahip olduğundan bahsetmekte fayda var. Bu doğrulta birkaç çeşit trafik radarı olduğunu söyleyebiliriz. Bunlara; hız ölçüm radarı, EDS kamera sistemli radar ve drone sistemli radar tipleri örnek olarak verilebilir. Bütün trafik radarlarının temel çalışma prensibi aynıdır, araçların hızının tespiti için radyo dalgalarını esas alınır. Bu sistem Doppler etkisine dayanır. Radar cihazı, belirli bir frekansta radyo dalgalarını söz konusu araca gönderir ve bu dalgalar araçtan geri yansır. Araç hareket halindeyse, geri dönen dalgaların frekansı, aracın hızına bağlı olarak değişir. Bu frekans değişikliği, aracın hızını tespit etmek için kullanılır.

RADAR CEZASI İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

SIKÇA SORULAN SORULAR

Radar Cezası 2024 Ne Kadar?

2024 yılı için radar cezaları şu şekildedir:

Hız sınırı;

    • %10-30 oranında aşan sürücüler 1.506 TL,
    • %30-50 oranında aşım yapanlar 3.136 TL,
    • %50 ve üzerinde aşan sürücüler ise 6.440 TL

Daha fazla bilgi için bu yazıda bulunan ‘’RADAR CEZALARI 2024 GÜNCEL TUTARLAR’’ başlığımıza göz atabilirsiniz.

Radara Girdim Mi Nasıl Öğrenirim?

Radara girdiyseniz bu tarafınıza mutlaka tebliğ edilecektir. Ancak konuya dair şüpheleriniz varsa, bu konuda kendiniz bir araştırma yapabilirsiniz. Hem e-Devlet üzerinden hem EGM web sitesi üzerinden hem de Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden T.C. kimlik bilgisi veya plaka bilgilerinizi girmek suretiyle bunun sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

Nerde Ceza Yediğimi Nasıl Öğrenirim?

‘’RADAR CEZASI NASIL SORGULANIR’’ başlığımızda bu konuya değindik, ancak hap bir bilgi olması açısından bu yollardan bahsetmek gerekirse ceza sorgulaması adına birden fazla yöntemden bahsedilebilir.

  1. E-Devlet Aracılığıyla Sorgulama
  2. Emniyet Genel Müdürlüğü Web Sitesi
  3. Gelir İdaresi Başkanlığı
  4. Tebligat Yoluyla
  5. PTT Ceza Sorgulama Sistemi

Yolda Radar Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Radar cihazları kural olarak radar uyarı levhaları ile sürücülere bildirilir. Bunun haricinde navigasyon ve trafik uygulamaları ile radar bulunan noktaları saptayabilirsiniz. Radar cihazları polis araçlarının içinde de bulunabilir. Bunun haricinde yol kenarlarında sabit radar cihazları bulunabilir yahut gözetim kameraları aracılığıyla radar sistemi bulunabilir.

Radar Cezası Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar?

Bu soruya ‘’RADAR CEZASI ÖDEME YÖNTEMLERİ VE İNDİRİMLER’’ başlığı altında bulunan ‘’Radar Cezası Kapsamında İndirimler’’ alt başlığında detaylıca yer verdik. Radar cezası ödemelerinde radar cezaları tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde ödeme yapılması durumunda ana tutar üzerinden gerçekleştirilen %25’lik bir indirim hakkı kazanırsınız.

Radar Cezası İtiraz Nasıl Yapılır?

’RADAR CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?’’ adlı başlığımızda bu konuyu etraflıca anlattık. Ancak kısaca özet geçmek gerekirse, radar cezası itirazı Sulh Ceza Mahkemesine itiraz başvurusu yapmak suretiyle gerçekleştirilir. Bu itiraz başvurusunda meramınızı anlattığınız dilekçenin yanı sıra bazı belgeleri de takdim etmeniz gerekmektedir. Bu itiraz için cezanın tarafınıza tebliğinden itibaren 15 günlük bir süreniz bulunmaktadır.

A. Fettah Tüfekçi

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment