Ceza HukukuKREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI NASIL YAPILIYOR? NASIL KORUNABİLİRİZ?

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI NEDİR?

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI NEDİR?

Yasal olmayan yoldan para kazanmayı hedefleyen dolandırıcıların kullandığı  yöntemdir. Fiziksel olarak veya sanal yöntemle yapılan türleri mevcuttur. Fiziksel olarak çalıntı ya da sahte kredi kartı elde ederek yapılan dolandırıcılıkta, gerçek kart sahibinin bilgileri, şifresi ya da karta ait CVC kodu gibi bilgilerin olması gerekir. 

ATM DOLANDIRICILIĞI

ATM DOLANDIRICILIĞI

Kredi kartı dolandırıcılığının en yaygın yöntemidir. ATM üzerinde önceden bir düzenek kurulur ve ATM’ye gelen kişinin kredi kartı çalınır. Makineye kartını kaptırdığını düşünen müşteri, bir süre kartını geri almak üzere çabaladıktan sonra ATM’den ayrılınca devreye dolandırıcılar girer. 

SAHTE KART

SAHTE KART

Asıl kredi kartının birebir aynısını yapmak suretiyle yapılan bir dolandırıcılık türüdür. Tıpkı sahte para basma yöntemine benzer şekilde, gerçek kartın kopyalanması şeklindedir. Gerçek kartın arkasındaki manyetik alan encoder adı verilen bir kopyalama cihazıyla kopyalanarak sahte karta yüklenir.

KART KOPYALAMA

KART KOPYALAMA

Kart kopyalama, müşteriye ait kredi kartı bilgilerini alışveriş esnasında kopyalamasıyla yapılır. Akabinde kopyalanan kart bilgileri sahte karta geçirilir ve bilgiler doğru olduğu için yakalanması en zor dolandırıcılık yöntemlerinden birisidir.

MANYETİK ŞERİDİ DEĞİŞTİRME

MANYETİK ŞERİDİ DEĞİŞTİRME

Dolandırıcıya ait kredi kartının üzerindeki manyetik karttaki bilgiler silinir ve yerine dolandırılacak kişinin gerçek bilgileri yüklenir. Bu işlemi gerçekleştirmek için encoder denen cihaza ihtiyaç vardır. Dolandırıcılığın tespit edilebilmesi oldukça güçtür. 

  • Kredi kartı bilgileriniz kullanılarak kredi kartınızla para çekilmesi bazı durumlarda nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturmaktadır. TCK 245. Maddesinde düzenlenmiştir. 

SANAL YOLDAN GERÇEKLEŞEN KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI

SANAL YOLDAN GERÇEKLEŞEN KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte alışveriş oranlarının çoğu internet üzerinden yapılmaktadır. Kredi Kartı dolandırıcıları da bu durumu fırsat bilip, internet üzerinden bilgilere erişim sağlayıp dolandırıcılık suçunu işleyebilmektedir. 

KİMLİK AVI YÖNTEMİ

KİMLİK AVI YÖNTEMİ

Kredi kartı dolandırıcıları bazen SMS yoluyla bazen e-mail bazen de bilgisayarınıza bir virüs programı göndererek bu suçu işleyebilir. Size tıklamanız için gönderilen bir bağlantı, akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarınıza yerleşen bir avcı programla tüm kişisel bilgilerinizi, şifrelerinizi ele geçirebilirler. Bu bilgiler sonrasında yapılacak alışverişlerde kullanılır. Dolandırıcılar sizi güvenli bir kurumdan arıyormuş gibi gösterip kandırmaya teşebbüs edebilirler. Bu yönteme karşı kendinizi korumak için telefonda veya mesaj üzerinden hiç kimseye kredi kartı ve banka bilgileri verilmemelidir.

İNTERNET SİTELERİNİN VERİ İHLALLERİ

İNTERNET SİTELERİNİN VERİ İHLALLERİ

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde alışveriş yapılan sitenin güvenlik sorunu çekmediğine emin olmanız gerekir. Güvenlik sorunu bulunan sitelerde sızdırılan veriler dolandırıcıların eline geçebilmektedir. Yeterince güvenli olduğundan emin olmadığınız internet sağlayıcıları üzerinde kesinlikle kredi kartı bilgileri, şifre ve şahsi bilgilerinizi paylaşmamak en doğrusudur. Veri ihlallerinde üzerinde durulması gereken bir diğer konu, dolandırıcıların hizmet sağlayan kurum ya da kişilerle iş birliği yaparak size ait verileri topluca satın almasıdır. Siber dolandırıcılar verileri tek tek ele geçirmek yerine topluca ele geçirmeyi sıklıkla kullanmaktadırlar. Bazen de bu topluca veri çalma işlemini, sitelere kurdukları fark edilmesi çok zor siber tuzaklarla gerçekleştirirler. Örneğin bir fatura ödemek için kurumun sitesine girdiğinizi sanarsınız ancak dolandırıcılar bu sitenin birebir aynısını tasarlayarak sizi kandırmaktadırlar. Siz fatura ödüyorum sanarken bir anda tüm bilgilerinizi siber dolandırıcılara vermiş olursunuz. 

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİM?

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİM?

Bunların başında kişisel bilgilerin mutlaka korunması gerekliliği gelir. Kişisel bilgilerinizi tanımadığınız kişilere, telefonla, SMS ya da e-mail yoluyla hiçbir şekilde vermemelisiniz. Alışveriş yaptığınız internet sitesi veya e-ticaret sitelerinin güvenli olduğundan emin olun. Sayfanın en başında çıkan reklamı tıklamak yerine doğruluğundan emin olduğunuz tüm site uzantılarını inceleyerek tıklamaya karar vermeniz önemlidir. Mobil cihazınıza indirilecek uygulamaların mutlaka Android veya İOS yazılımlarının resmi platformlarından indirmeniz büyük ölçüde önemlidir. Kredi kartınızı kaybettiğiniz ya da çalındığını fark ettiğiniz anda bankanızı anında arayarak bildirmeniz de güvenliğinizi sağlamak açısından önemlidir.

YURTDIŞINDAN KREDİ DOLANDIRICILIĞI NASIL ŞİKAYET EDİLİR?

YURTDIŞINDAN KREDİ DOLANDIRICILIĞI NASIL ŞİKAYET EDİLİR?

Eğer yurtdışından kredi kartı dolandırıcılığı suçunun mağduru iseniz önce bankanızı arayarak durumu görüşmeniz gerekir bununla birlikte  kartınızın ait olduğu bankaya yazılı olarak itirazda bulunmalısınız. Böylece haracamaların iptali ve iade süreci başlamış olacaktır. 

İZİNSİZ KREDİ KARTI KULLANIMI ŞİKAYET SÜRESİ NE KADARDIR?

İZİNSİZ KREDİ KARTI KULLANIMI ŞİKAYET SÜRESİ NE KADARDIR?

5464 sayılı kanun uyarınca kart sahipleri “kartın kaybolması, çalınması veya iradesi dışında gerçekleşmiş herhangi bir işlemi öğrenmesi halinde kart çıkaran kuruluşu derhal haberdar etmek zorundadır.”  Bundan başka bir şikayet süresi bulunmamaktadır. Şikayete bağlı bir suç değildir. Cumhuriyet Savcılığı tarafından resen soruşturulur. 

  • Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2019/25961 E. , 2020/13557 K.

“İçtihat Metni”

MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi

SUÇ : Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması

HÜKÜM : Mahkumiyet

Gereği görüşülüp düşünüldü:

Şikayetçinin telefonla sanık tarafından arandığı, ” biz tüketici hakları hakem heyetinden arıyoruz, bu güne kadar kullanmış olduğunuz kredi kartlarından haksız yere kesilen kart aidatı, sigorta bedeli gibi kesilen ücretleri 13. Yargıtay mahkemesi kararıyla paranızı almaya hak kazandınız dendiğini, bahse konu bu parayı alabilmesi için kredi kartı numarasına ihtiyacı olduğunu, kredi kartından kesildiği için kredi kartına aktarılacağını” söyleyip ikna etmeleri sonucu kendisine aitkredi kartının numarasını ve karta ait diğer bilgileri verdiği, cep telefonuna gelen tek kullanımlık şifre ve 31.07.2014 tarihli 326,95 TL tutarındaki sanal alışveriş için kullanabilirsiniz şeklindeki mesajı sanığa bildirerek işlemleri tamamladığı, daha sonra olaydan şüphelenerek bankayı aradığında hesabından 326,95 TL çekilmiş olduğunu, para yatmamış olduğunu anlayıp şikayetçi olması nedeniyle açılan davada,sanığın savunmasında hizmet tanıtımı yapıldığı belirtilmekle beraber gönderildiği belirtilen hizmete ilişkin sözleşme, fatura ve kargo belgelerinin dosyaya sunulmaması, geri iadenin sanık tarafından sağlanmadığının dosya kapsamından anlaşılması karşısında; sanığın eyleminin nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturacağı gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde TCK.nın 245/1. madde ve fıkrasında tanımlanan banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçundan mahkumiyetine hükmedilmesi,

Yasaya aykırı, sanık müdafinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken CMK’nin 321ve 326. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 17.06.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi. şeklindedir.

YARGITAY

  1. HUKUK DAİRESİ
  2. 2016/6536
  3. 2017/864
  4. 7.2.2017

KREDİ KARTININ ÇALINMASI VE HAKSIZ KULLANILMASI NEDENİYLE TAZMİNAT ( Kişisel Bilgilerin Kötü Niyetli Üçüncü Kişi Tarafından Ele Geçirilerek İnternet Üzerinden Yapılan Harcamaya Onay Veren Bankanın Sorumluluğunun Gerektiği – Bankanın Uzun Süredir Kullanılmayan Kredi Kartından Peş Peşe Gerçekleştirilen Harcamaların Kart Hesabından Ödenmesine Onay Vermesinin Sorumluluğunu Gerektirmesi/Bankanın Kart Hamilinin Zararın Oluşmasında Şifre veya Korunması Gereken Bilgileri Özenle Korumadığına Dair Delil İbraz Etmediği/Bankanın Kart Hamilinin İnternet Bankacılığı Kullandığına Dair Delil Sunmadığı )

BANKANIN SORUMLULUĞU ( Kötü Niyetli Üçüncü Kişiler Tarafından Ele Geçirilen Kredi Kartı İle Yapılan Harcamalardan Bankanın Sorumlu Olduğu – Uzun Süredir Kullanılmayan Kredi Kartından Peş Peşe Gerçekleştirilen Harcamaların Kart Hesabından Ödenmesine Onay Veren Bankanın Zarardan Sorumlu Olması Gerektiği/Kart Hamilinin Zararın Oluşmasında Şifre veya Korunması Gereken Bilgileri Özenle Korumadığına Dair Delil İbraz Etmeyen Bankanın Sorumluluğu )

5464/m. 12

6098/m. 49

4389/m. 10/4

ÖZET : Dava, kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından ele geçirilen kredi kartı ile yapılan harcamalardan bankanın sorumlu olduğu gerekçesiyle kart sahibi tarafından yapılan ödemenin davalı bankadan tahsili istemlidir.

Davacının kredi kartı kişisel bilgileri, bilgisi dışında kötü niyetli üçüncü kişi tarafından ele geçirilmiş olup, bu bilgiler kullanılarak internet üzerinden harcama yapılmıştır.

Davalı banka uzun süredir kullanılmayan kredi kartından peş peşe gerçekleştirilen harcamaların kart hesabından ödenmesine onay vermiştir.

Yapılan harcamalar neticesinde kredi kartı hesap ekstresi borcu, davalı banka tarafından davacıdan tahsil edilmiştir.

Hüküm vermeye elverişli bilirkişi raporunda, bankanın davacının zararın oluşmasında şifre veya korunması gereken bilgileri özenle korumadığına dair bir delil ibraz etmediği, davacının internet bankacılığı kullandığına dair delil sunmadığı ve kredi kartının çok uzun süredir kullanılmıyor olması sebebiyle bankanın sorumlu olduğu tespit edilmiştir.

DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili, müvekkilinin davalı banka tarafından 20540349 müşteri, 1108 6976 hesap numaralı hesaba istinaden çıkartılan 5526 0911 3010 1176 numaralı kartın hamili olduğunu, bu kartın müvekkili şirket ortakları tarafından kullanıldığını, müvekkili şirket tarafından uzun süredir kullanılmadığını, banka yetkililerince kredi kartı borcunun süresi geçmiş olmasına karşın yatırılmadığını, borcun kısa süre içerisinde yatırılmaması halinde ise takibe düşüleceği ihtarında bulunulduğunu, kredi kartı ile, hangi ticari faaliyetle meşgul olduğu bilinmeyen iş yerinden 8 parça halinde aynı gün içerisinde 20.000,00-TL tutarında harcama yapıldığını, yapılan harcamaların müvekkili şirket ya da ortakları tarafından yapılmış harcamalar olmadığını, davalı bankaya 04/09/2014 tarihli dilekçeyle ihtirazi kayıt içerir itiraz ile birlikte 22/08/2014 tarihinde son ödeme tarihli hesap ekstresinde gösterilen tutarın tamamının ödendiğinin tespit edildiği,

Davalı banka tarafından 23/09/2014 son ödeme tarihli yeni bir hesap ekstresi tanzim edilerek bir önceki dönem faizi olarak 256,78-TL para daha istendiğini, bu parayı da yatırdıklarını, davalı bankanın müvekkilinin 04/09/2014 tarihli itiraz dilekçesine 10/09/2014 tarihinde yanıt verdiğini, tek kullanımlık şifre ile alışveriş yapıldığının bildirildiğini, müvekkilinin hiçbir zaman tek kullanımlık şifre ile herhangi bir işlem gerçekleştirmediğini, yapılan alışverişin belge düzenlenmeksizin yapılan işlemlerden olduğunu, müvekkili şirket zararına kartın üçüncü kişiler tarafından hukuka aykırı şekilde kullanılmasına davalı bankanın sebebiyet verdiğini iddia ederek, davacı şirketin ödemek zorunda kaldığı 20.255,64-TL paranın ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan alınarak müvekkiline verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, davacının itiraz ettiği işlemlerde internet üzerinden dava dışı firmadan harcamalar yapıldığını ,bu işlemlerde 3 D secure güvenli şifre kullanıldığını, bu sebeple Uluslararası Kart Kabul Kuralları çerçevesinde işlemlerden kart hamilinin sorumlu olduğunu, davacının itiraz konusu işlemleri kendisi yapmamış ise bilgilerinin korumamak ile ağır ihmalinden sorumlu olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, davacının kredi kartı kişisel bilgilerinin bilgisi dışında kötü niyetli üçüncü kişi tarafından ele geçirildiği, bu bilgiler kullanılarak internet üzerinden harcama yapıldığı, davalı banka’nın peş peşe 8 işlemle gerçekleştirilen bu harcamaların kredi kartı hesabından ödenmesine onay verdiği, bilahare yapılan harcamaların kredi kartı hesap ekstresi borcu olarak davacıdan tahsil edildiği, bilirkişi raporunda, bankanın, davacının zararın oluşmasında şifre veya korunması gereken bilgileri özenle korumadığına dair bir delil ibraz etmediği gibi,davacının internet bankacılığı kullandığına dair delil sunmadığı ve kredi kartının çok uzun süredir kullanılmıyor olması sebebiyle bankanın sorumlu olduğunun belirtildiği ,raporun hüküm vermeye elverişli olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

SONUÇ : Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 07.02.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞINA UĞRAYAN KİŞİNİN AVUKATTAN YARARLANACAĞI HİZMET

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞINA UĞRAYAN KİŞİNİN AVUKATTAN YARARLANACAĞI HİZMET

  • Savcılığa verilecek suç duyurusu dilekçesini hazırlamak.
  • Karakol, mahkemelerdeki ifadelere katılmak
  • Tutuklama kararına karşı itiraz dilekçesi yazmak.
  • Asliye Ceza, Sulh Ceza, Ağır Ceza mahkemelerinde vekilliğinin yapılması
  • İstinaf veya Temyiz Dilekçesi yazılması

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI SUÇU VE CEZA HUKUKU ALANINDA EKİBİMİZE ULAŞIN

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI SUÇU VE CEZA HUKUKU ALANINDA EKİBİMİZE ULAŞIN

Kredi kartı dolandırıcılığı takibi ve ispatı hayli güç bir husustur. Hukuki destek almak kişinin yararına olacaktır. Bu durumda İstanbul Ceza Hukuku Avukatı Harbiye Hukuk Bürosu deneyimli ceza hukuku kadrosu, çözüm odaklı yaklaşımı, hızlı ve etkili çözümlerle mağduriyetinizi gidermek adına sizi temsile hazır.

YARGITAY

HARBİYE HUKUK BÜROSU

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorum Yap