2024 YILI GÜNCEL İŞSİZLİK MAAŞI BELLİ OLDU

2024 yılı Yeni asgari ücretin belli olması ile birlikte 2024 yılı işsizlik maaşında taban tutar 7.940,33, tavan tutar 15.880,66 seviyelerine yükselecek.

Yeni asgari ücretten etkilenen kalemlerin başında gelen işsizlik ödeneğinde, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor.

İşsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40’ı, üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80’i olarak hesaplandığından yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği de artacak.

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR? NASIL ALINIR? DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

TAZMİNAT HESAPLAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

2023 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADARDI?

İşsizlik ödeneği 2023 yılında taban tutar 5 bin 365,60 TL, tavan tutar 10 bin 731,20 TL olarak hesaplanıyordu.

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞINDAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmuş olmaktır.

GÜNCEL İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik ödeneğinde sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor.

2023 yılı temmuz ayı ve sonrasında en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40’ı, üst sınırı ise yüzde 80’i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanıyor.

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞINA BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile başvuru yapılması imkânı bulunmamaktadır.

2024 YILI İŞSİZLİK MAAĞI NE ZAMAN YATAR?

İşsizlik başvuruları, başvuru yapılan ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik maaşı, aylık olarak her ayın beşinde işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihi öne çekilmek istendiği takdirde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuruda bulunulmalıdır. İşsizlik maaşı ödemeleri, işçilerin kuruma bildirdiği banka hesap numaralarına yatırılır. Hesap numarası eksik ya da hatalı bildirilmişse bu durumda işsizlik maaşı ödemeleri kişiye en yakın konumdaki PTT Bank aracılığı ile yapılır.

İşsizlik maaşına hak kazanlara sunulan hizmetler şu şekildedir:

  • İşsizlik maaşı
  • Genel sağlık sigortasından doğan primler
  • Yeni bir iş bulma imkânı
  • Mesleki olarak geliştirme, edindirme ve de yetiştirme eğitiminin sağlanması

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

2024 Yılı Günlük işsizlik maaşı, işçinin son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olacak şekilde hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir.

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. 2023 yılı için aylık işsizlik ödeneği hesabı;

Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık OrtalamasıHesaplanan İşsizlik Ödeneği MiktarıDamga Vergisi OranıÖdenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay 2023 Yılına Ait Asgari Ücretle Çalışan10.008,004.003,200,007593.972,82
Son 4 Ay 15.000 TL ile Çalışan15.000,006.000,000,007595.954,46
Son 4 Ay 25.000 TL ile Çalışan25.000,008.006,40(*)0,007597.945,63
(*)  Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için sigortalı işsize ödenecek aylık işsizlik ödeneği miktarı bu şekilde hesaplanmıştır.

Yani işsizlik maaşı ne kadar sorusunun cevabı: 2023 yılında en düşük işsizlik maaşı 3.972,82 TL en yüksek ise 7.945,63 TL olarak belirlenmiştir. Bu tablo uyarınca 2024 Yılı için işsizlik maaşı hesaplaması yapabilirsiniz.

2024 YILINDA İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zam sonrasında işsizlik maaşı taban tutarı 7.940,33, tavan tutar 15.880,66 seviyelerine yükselecek.

ZAMLI İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN YATACAK 2024?

Sigortalı çalışanlara yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. İşsizlik maaşı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 40’ından az olamazken, yüzde 80’ini geçemiyor. İşsizlik maaşı en düşük 5 bin 365 TL en yüksek 10 bin 731 TL olarak uygulanıyordu. Yeni işsizlik maaşı en düşük 7 bin 993, en yüksek 15 bin 989TL oldu.

İŞSİZLİK MAAŞININ SÜRESİ NE KADARDIR?

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK 2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Geçtiğimiz yılda işsizlik maaşı tabanı 5.365 TL, tavanı ise 10.731 TL olarak belirlenmişti. Ancak 2024 yılı itibariyle, 1 Ocak tarihinden geçerli olacak şekilde bu rakamlar yeniden revize edildi. Yeni güncellemeye göre:

  • İşsizlik maaşı tabanı, 7.993 TL olarak uygulanacak.
  • İşsizlik maaşı tavanı ise 15.989 TL olarak belirlendi.

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ÖDENİR?

2024 yılı İşsizlik maaşı başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik maaşı, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir. Sigortalı işsizlere ödemeleri, Kuruma bildirdikleri Banka Hesap numaraları (IBAN) aracılığıyla, hesap numaralarının eksik veya hatalı bildirilmesi durumunda ise en yakın PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI ALIRKEN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

İşsizlik maaşı alınan süre içinde;

  • ikamet adresinin değişmesi,
  • herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınması,
  • yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınması,
  • silahaltına alınılması,
  • yurtdışına çıkılması,
  • bir işte çalışmaya başlanması veya
  • mahkeme kararıyla işe iade edilmesi, hallerinde durum 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya Alo170’e bildirilmelidir.

2024 yılı İşsizlik maaşından yararlananlar, kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödemek zorundadır.

2024 YILI E-DEVLET İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU 

Kendi isteği ve kusuru olmadan hizmet sözleşmesi sona erdirilen işçi sözleşme sona erdikten sonra 30 gün içerisinde internet aracılığıyla e- devlet üzerinden kolaylıkla 2024 yılı işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilir. E- devlet dışında şahsen de İŞKUR birimine gidilerek işsizlik maaşı başvurusunda bulunulabilir. 2024 yılı İşsizlik maaşı başvurusu çoğunlukla ay sonuna kadar sonuçlanmaktadır. İşsizlik maaşı başvurusunda bulunan işçiler, e- devlet üzerinden başvuru yaptıkları gibi yine e- devlet üzerinden başvuru sorgulama da yapabilirler. Sorgulama yapmak için e- devlete giriş yapıp Kurumlar kısmından İŞKUR’un bulunması yeterlidir. Buradan başvuru sorgulama kolaylıkla yapılabilir. Fakat isteyen işçiler, başvurularının sonucunu öğrenmek için de en yakın İŞKUR birimine şahsen müracaat edebilirler.

2024 YILI E-DEVLET İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE NASIL BAŞVURULUR?

İşçiler şahsen İŞKUR birimine gitmek dışında internet üzerinden de kolaylıkla 2024 yılı işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilirler. İnternet üzerinden 2024 yılı işsizlik maaşı başvuruları İŞKUR’un resmî web sitesinden yapılabileceği gibi e- devlet üzerinden de işsizlik maaşı başvurusu ekranına ulaşılabilir. E- devlete giriş yapıldıktan sonra ‘‘Kurumlar’’ kısmından İŞKUR bölümüne girilmesi yeterlidir. Artık bu bölümden kolaylıkla işsizlik maaşı başvurusunda bulunulabilir.

ASKERLİK SONRASI İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA

Sigortalı işçilerin askerlik sebebi ile işten ayrıldığı görülmektedir. Normal koşullarda hizmet sözleşmesi feshedildikten sonra işsizlik maaşına başvurma süresi 30 gündür. Fakat kişi, askerlik sebebi ile işten ayrılmış ise bu kişinin süresi terhis olduktan sonra başlar. Yani süre hizmet sözleşmesi feshedilir edilmez değil askerlikten terhis olunur olunmaz işlenmeye başlar. İşçi, terhis olduktan itibaren 30 gün içerisinde işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilir.

Fakat kişi askere gitmeden önce işsizlik ödeneği almaya başlamış olabilir. Bu durumda kişinin işsizlik maaşı alacağı süre, askerlik süresi boyunca durdurulur. İşçi terhis olduğunda da işsizlik maaşı ödenmeye devam eder.

2. KEZ İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA

Sigortalı bir işte çalışan işçilerin ikinci kez hizmet sözleşmeleri feshedildiği takdirde yeniden işsizlik maaşı başvurusunda bulunmalarında hiçbir engel yoktur. Kendi isteği ve kusuru olmadan işten ayrılmak zorunda kalan sigortalı işçi 2. kez işsizlik maaşına başvurabilir. İkinci kez işsizlik maaşı alabilmesi için işçinin tek yapması gereken işsizlik maaşı şartlarını karşılamaktır. Sigortalı işçiler; 2, 3 ya da daha fazla kez işsizlik maaşı alabilirler. İkinci kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunacak işçilerin son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortalı bir işte çalışmış olmaları lazımdır. En az 600 gün sigortalı bir işte çalışmış olan işçiler, ikinci kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilirler.

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR

2024 yılı İşsizlik maaşının ne kadar süreyle alınacağı hizmet sözleşmesi feshedilmeden önce işçinin ne kadar çalıştığına bakılarak hesaplanır. Buna göre:

  • İşçi, son 3 yıl içerisinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışmışsa ve işsizlik sigorta primini de ödemişse 180 gün boyunca 2024 yılı işsizlik maaşı almaya hak kazanır.
  • İşçi, son 3 yıl içerisinde 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışmışsa ve işsizlik sigorta primini de ödemişse 240 gün boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanır.
  • İşçi, son 3 yıl içerisinde 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışmışsa ve işsizlik sigorta primini ödemişse 300 gün boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanır.

YANİ BU SÜRE

  • İşsiz kalan kişinin sigorta ödemesi 600 gün ise -> 180 gün (6 ay),
  • 900 gün ise -> 240 gün (8 ay),
  • 1080 gün ise -> 300 gün (10 ay) işsizlik maaşı ödenir.

HEM ÇALIŞIP HEM DE İŞSİZLİK MAAŞI ALMANIN CEZASI

İşsizlik maaşı, çalıştığı iş yeri tarafından bir kusuru bulunmamasına rağmen hizmet sözleşmesi feshedilen sigortalı işsizlere ödenir. İşsizlik maaşına hak kazanmış işçiler, tekrar sigortalı bir işe başlamak zorunda kalmış olabilirler. Kişi, işsizlik maaşı alırken sigortalı bir işe başlamış ise işsizlik maaşı kesilecektir.

İşsizlik maaşı alınırken yeni bir sigortalı işe başlandıysa fakat işsiz kalındıysa tekrar 2024 Yılı işsizlik maaşı almaya hak kazanacak koşullar da gerçekleşmemiş ise önceki işsizlik maaşının süresi bitene kadar maaş alınmaya devam edebilir.

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALAMAZ?

İşsizlik sigortası kapsamında olmayan sigortalılara örnek olarak:

  • Memurlar, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na tabi çalışanlar,
  • Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tabi çalışanlar,
  • Yüksek Öğretim Kanunu’na, Yüksek Öğretim Personel Kanunu’na tabi çalışanlar,
  • Bağ-kurlular (işsizlik sigortası yerine esnaf ahilik sandığı)
  • Hizmet akdine dayalı çalışmayanlar,
  • İşçi sendika ve konfederasyonları ile sendika başkanlıklarına seçilenler,
  • Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan film, tiyatro, gösteri, ses, müzik, resim, heykel ve benzeri işlerde uğraşanlardan hizmet akdi ile çalışmayanlar,
  • Askerlik hizmetini er veya erbaş olarak yapanlar ile yedek subay okulu öğrencileri
  • Meslek lisesi veya yükseköğrenimde staja tabi tutulan öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumunda çalıştırılan hükümlüler,
  • Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstelenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalışmak üzere götürülen Türk İşçilerdir.

İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAZ

1 Yorum

  1. işsizlik maaşında enflasyona göre son 4 Ayı erimiş bir çalışanın işsizlik maaşı oranı da zam oranınca arttırılması gerekmez mi, örnek 10.650 tl tutarında bir işsizlik maaşı alrken maaşın 11330 tl ye çıkması hakkaniyete aykırı değilmi yoksa yanlış bir hesaplama var son 4 aylık maaş ortalaması 24 bin olan bir işçi için?

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorum Yap